Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tekenfestival in Waregem kent prima eerste editie

Tekenfestival in Waregem kent prima eerste editie

Verslag
05/05/2019

Het hoeven niet altijd luide beats en lekkere drankjes te zijn. Een festival kan ook een artistieke touch hebben, en dat was bij Waregem Tekent absoluut het geval. Het event startte om 14 uur en ik ging meteen in de plaatselijke bibliotheek op verkenning. Daar stond een pop-upatelier waar kids en hun ouders een tattoo konden laten zetten. Wees gerust, het waren getekende en dus perfect afwasbare exemplaren. Wat later volgde ik achteraan de bibliotheek een voordracht waarbij het duo Siel en Larissa gedichten voorlazen en die illustreerden aan de hand van grote tekeningen. Woord en beeld gingen daarbij hand in hand.

Ondertussen waagden heel wat tekenaars zich op het boekenplein aan een tekensessie. ‘Portret van de Stad’ was een activiteit waar vooral kinderen aan deelnamen. Ze tekenden op een doorzichtig blad op glas de persoon die voor hen zat. Op zijn beurt deed die persoon net hetzelfde. Geen idee wat dat moet voorstellen? Check dan zeker onze fotogalerij voor verduidelijking! Ook in het Park Casier tekenden heel wat Waregemnaren erop los. De ene al wat meer ervaren dan de andere, maar allemaal in opperste concentratie. In het park stond trouwens ook een tent waarin kindjes kleurrijke collages leerden maken. Daarnaast konden ook zij, net als hun ouders, aan urban sketching doen. Van een creatieve zondagnamiddag gesproken!

In het koetshuis in het park gebeurde het échte werk. Daar kon je een workshop speedmodelschetsen volgen. Wat dat precies inhoudt? Het is als speeddaten, maar dan met unieke modellen met gekke kostuums die tekenaars in een sneltempo mochten schetsen. Soms zorgt die extra tijdsdruk voor hilarische taferelen, en ervaren tekenaars konden dan weer perfect onder druk presteren. Ik onthoud vooral dat tekenen meer is dan zomaar wat schetsen met potlood en papier. Het is een unieke kunstvorm die je op heel diverse manieren kunt beleven.

Volg de Focus en WTV festivalreporter