Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Sorteren is een must op Open Bedrijvendag bij Imog Harelbeke

Sorteren is een must op Open Bedrijvendag bij Imog Harelbeke

Verslag
07/10/2019

Afval ... bron van grondstof en energie

Imog zamelt huishoudelijk en bedrijfsafval in om het nadien te verwerken tot grondstoffen en energie. Een proces dat tijd vraagt en wij ontdekten wat er allemaal voor nodig is. Wist je dat er dagelijks zo'n 200.000 kilogram restafval uit 11 gemeenten binnenkomt bij hen? Het afval komt eerst terecht in twee grote ovens die tot 5 000 kg/uur kunnen verbranden met een temperatuur van maar liefst 950° Celcius. Via een elektrofilter, een natte wassing en katalytische mouwenfilters, wat allemaal heel technisch klinkt, ontstaat er energie. Er is ook restwarmte die wordt getransporteerd naar bedrijven, woonwijken en openbare gebouwen in de buurt. 

Sorteren kan je leren

Een duo-ophaalwagen van Imog kan papier en karton en PMD tegelijk ophalen. Het is immens belangrijk om goed te sorteren en dat begint bij ons! Gisteren was er een interactief spel, een beetje zoals het gezelschapsspel Dokter Bibber maar dan in het groot, waarbij je leerde wat het verschil is tussen PMD en restafval. Veel te veel mensen kennen het verschil niet en dat wordt duidelijk in de sorteerhal waar de sorteerders een controle uitvoeren. Pas dan zie je dat er dagelijks dingen in ons afval terechtkomen die er helemaal niet horen! Als laatste wordt alle afval per soort geperst in balen om nadien te transporteren. Elke soort afval gaat naar een aparte fabriek die een eigen manier heeft om afval te verwerken.

Imog mooimakers

De Imog mooimakers zijn een groep vrijwilligers die de strijd aangaan tegen zwerfvuil. Ze zetten verschillende acties op poten om onze natuur proper te houden en iedereen te sensibiliseren om hetzelfde te doen. Hoe draag jij jouw steentje bij?

Fotogalerij

Volg de Focus en WTV festivalreporter