Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Levensloop Kortrijk stevent af op recordeditie

Levensloop Kortrijk stevent af op recordeditie

Verslag
29/09/2019

Lopen voor het leven

Dit weekend komen in stad Kortrijk meer dan 80 teams samen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting tegen Kanker. Gedurende 24 uur lossen bijna 7000 deelnemers elkaar af doorheen het loop- of wandelparcours langs de Leie. Deze fondsenwerving ondersteunt het wetenschappelijk oncologisch onderzoek. Tevens wilt de stichting met dit geld de levenskwaliteit van patiënten en hun naasten verbeteren. Dat de loopwedstrijd 24 uur lang duurt, is geen toeval. Dit symboliseert het voortdurend gevecht voor patiënten en hun naasten.

Ontroerende ereronde

Meter Lize Feryn en peter Matthias Sercu gaven samen met meer dan 140 vechters het startschot voor Levensloop Kortrijk. Vechters zijn mensen die kanker overwonnen of nog in behandeling zijn. Aangemoedigd door vrienden en familie leggen zij de eerste ronde af. Met deze emotionele ereronde vieren ze hun overwinning op de ziekte, geven ze hoop aan mensen met kanker en bedanken iedereen die hen steunt.

Pakkende kaarsenceremonie

Zaterdagavond vond de pakkende kaarsenceremonie plaats. Deze ceremonie herdacht de mensen die overleden zijn aan de gevolgen van kanker maar wilt tegelijk moed en hoop geven aan de vechters. Iedereen kon een kaarsje kopen waarop er een naam, wens of boodschap werd geschreven. De kaarsen werden langs de looppiste geplaatst en aangestoken wanneer de avond valt. Elk lichtje is een teken van hoop, troost en herinnering.

Feestelijke afsluiter

Levensloop België maakt deel uit van de wereldwijde ‘Relay for Life’ beweging. De levensloop vindt plaats in meer dan 20 landen waaronder Australië, Verenigde Staten, Frankrijk, Ierland en Nederland. Miljoenen vrijwilligers wereldwijd zetten zich dus in voor de strijd tegen kanker. Tijdens de slotceremonie zondagnamiddag zet men iedereen die Levensloop Kortrijk mee mogelijk heeft gemaakt in de bloemetjes, in het bijzonder de deelnemers die elkaar 24 uur aflosten. Als hoogtepunt lopen al deze mensen samen een laatste rondje. Tijdens dit moment wordt de opbrengst bekend gemaakt.

Volgend weekend, 5 en 6 oktober, is de Brugse editie van de Levensloop. Mensen die niet lopen zijn ook welkom. Zij kunnen de Stichting tegen Kanker ondersteunen door de lopers aan te moedigen en een drankje of hapje te kopen aan één van de vele standjes.

Volg de Focus en WTV festivalreporter