Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Indrukwekkende bloemenkunst in Sint-Janshospitaal Damme

Indrukwekkende bloemenkunst in Sint-Janshospitaal Damme

Verslag
22/12/2019

Bij binnenkomst in het Sint-Janshospitaal kan je niet anders dan onder de indruk zijn. In de voormalige ziekenzaal hangen duizenden lichtjes en kerstballen samen met takken van linde en berk van het plafond naar beneden. Mooi én veelbelovend, want naast deze zaal richtte Frederiek Van Pamel nog 9 ruimtes in. 

Rondleiding met gids

Gids Daniël neemt de bezoekers mee doorheen de verschillende gedeeltes van het hospitaal. Er volgt uitleg over zowel Van Pamels bloemencreaties als het hospitaal zelf. Elk stuk is immers aangepast aan de unieke sfeer van de ruimte waarin het staat of hangt. De reactie van de bezoekers is unaniem: prachtig. 

Er worden dan ook foto’s bij de vleet genomen. Op het einde van de tour wijst de gids zelfs de kerstballen aan die het meest geschikt zijn voor selfies. Er kan ook geposeerd worden met een bordje ‘Sfeervolle wintergroeten uit Damme’. Een aanrader voor wie nog op zoek was naar een unieke kerstkaart. 

Tevreden inwoners en trouwe fans

Meerdere mensen doen na afloop van de tour met gids nog een rondje. Zeker inwoners van Damme zijn blij dat ze op deze manier eens een kijkje kunnen nemen in het Sint-Janshospitaal. Er zijn ook tal van trouwe fans die een bezoek aan Frederiek Van Pamel nooit aan zich voorbij zouden laten gaan. 

Ook buiten het Sint-Janshospitaal is het trouwens sfeer en gezelligheid troef in Damme. Het stadhuis, Huyse de Grote Sterre, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Sint-Janshospitaal en de Schellemolen zijn allemaal feeëriek verlicht na zonsondergang. De stad leent zich dan ook perfect voor een (avondlijke) winterwandeling, die je vervolgens heerlijk kan afsluiten met een hapje of drankje in de vele tea-rooms of restaurantjes.

Volg de Focus en WTV festivalreporter