Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Chambres d’O laat Oostende opleven

Chambres d’O laat Oostende opleven

Verslag
27/01/2019

De naam ‘Chambres d’O’ schepte toch een aantal verwachtingen. Onderweg zat ik met het gevoel iets magisch mee te maken. Die verwachtingen werden meteen voor een deel ingelost door Steven Delaere. De pianist/goochelaar entertainde ons een halfuur lang in een Oostendse veranda. Niemand die zijn vingervlugheid kon volgen en ook ik stond met open mond te kijken. Een leuke opener in een unieke omgeving. Dit smaakte naar meer!

De geest van Arno

Wat meteen opviel, was de goedlachsheid van iedereen. Er hing een sfeer van blijdschap rond elke plaats waar ik kwam. Je merkt dat de mensen echt uitgekeken hebben naar Chambres d’O. In het Meetingpoint op de Kunstencampus aan Zee werd mijn gevoel alleen maar versterkt. De repetities van het Bal Populaire zaten er net op. Een man beloofde de geest van zanger Arno toch zoveel mogelijk tot in het Meetingpoint te brengen.

Ik maakte mijn tweede stop bij de paaldanseressen van Les Polettes. Hun paal paste maar net in de woonkamer, toch kregen ook zij het kleine publiek praktisch meteen stil. De smartphones werden bovengehaald om de performance van zo dicht in beeld te brengen. Hoe je zoiets krachtig, zo soepel kan doen lijken. Het blijft voor mij een raadsel. Nadien volgde het antwoord na een vraag vanuit het publiek: trainen, trainen en trainen. Dat intieme en ‘dicht op elkaar zitten’ maakte alles nog dat tikkeltje charmanter.

Puur genieten

De huiskamerbewoners en de artiesten konden tussendoor genieten van een winterbarbecue in het Meetingpoint, en ook ik mocht mee tafelen. Naast het prachtige plafond in de zaal, hingen aan de muur de werken van Camille Paycha. Zij probeerde de huiskamers in te kaderen en zich te focussen op een specifiek kenmerk ervan. Ik herkende mijn twee bezochte huiskamers vrijwel meteen.

Vanaf 21u werd het feestje van Bal Populaire in gang gezet. Gezegende en minder gezegende zangers zetten hun beste beentje voor en dat resulteerde in een leuk einde voor een leuke avond. Dit Chambres d’O is iets unieks. Klein, maar genieten van begin tot einde.

Het programma voor zondag kun je vinden op de website en mijn belevenissen van gisteren zijn allemaal terug te vinden op onze Instagrampagina!

Volg de Focus en WTV festivalreporter