Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vader Vansevenant: "Hij heeft alles gedaan wat hij kon"

Vader Vansevenant: "Hij heeft alles gedaan wat hij kon"

Sport
24/07/2021

Wim Vansevenant is er steevast van overtuigd dat Mauri een unieke ervaring heeft opgedaan. Hij weet waarover hij spreekt: als wielrenner reed hij zelf mee in de wegrit van de Olympische Spelen in Athene van 2004. Hij hoopt dat zijn zoon in Tokio nog even van de sfeer kan genieten, want over twee dagen stapt hij weer op het vliegtuig richting België.

Vader Vansevenant kijkt met grote ogen naar de prestatie van Van Aert, die een zilveren medaille in de wacht sleepte. "Hij was de beste, de sterkste, de slimste", klinkt het. En de vreugde was des te groter toen na een fotofinish bleek dat hij tweede geëindigd was, en niet derde. 

Mauri is trots...

"Een zilveren medaille is fantastisch. We hebben als ploeg een zeer mooie prestatie neergezet", reageerde Mauri Vansevenant zaterdag na de olympische wegrit. De 22-jarige klimmer verrichtte in dienst van het team uitstekend werk op het loodzware parcours. Onder meer op de Mikuni Pass bewees hij zijn waarde.

Vansevenant geeft meer uitleg. "Het doel was daar zolang mogelijk het tempo te bepalen om demarrages te voorkomen", zegt hij. "Wout Van Aert kan een enorm tempo ontwikkelen, maar die versnellingen zijn meestal dodelijk. We wilden hem met een mooie groep laten bovenkomen om zo naar de finish te rijden." Dat scenario leek uit te komen, tot de Ecuadoraan Richard Carapaz een beslissende versnelling plaatste. Van Aert spurtte vervolgens naar zilver. 

Vansevenant genoot van zijn olympische deelname. "Het is een fantastische ervaring. We krijgen als renners best nog wel veel vrijheid hier. Ook het publiek langs de kant was fantastisch, het is een belevenis."

... net als Van Aert

Die Van Aert is bovendien trots op de Belgische renners. Na de wegrit zei hij dat de Belgen hun rol perfect gespeeld hebben. "Met de Belgen hebben we de tactiek gevolgd zoals we dat vooraf wilden. Ik ben blij dat ik de jongens dan een medaille kan schenken", aldus Van Aert.

Behalve Vansevenant en Van Aert reden ook nog drie andere Belgen mee. Remco Evenepoel eindigde 49ste, Tiesj Benoot 58ste. Op ongeveer 53 kilometer van de finish moest ex-Olympisch kampioen Greg Van Avermaet opgeven. 

Lees ook

Auteurs: 
Redactie
Belga