Olympische Spelen: Volg hier de West-Vlaamse atleten in Tokio

25/07/2021

Zaterdag

Om 1.30u (Belgische tijd) mochten roeiers Niels Van Zandweghe en Tim Brys de spits afbijten in de kwalificaties voor de lichte dubbeltwee. Het roeiduo heeft zich met een tweede plaats rechtstreeks gekwalificeerd voor de halve finales van dinsdag. Met 6:26.51 deden ze het net iets minder goed dan Noorwegen, maar lieten ze wel Canada, Spanje, Chili en Algerije achter zich. Zij mogen zondag nog herkansen.

Ook Jessie Kaps kreeg zaterdagnacht de kans om door te stoten naar de finale van de 10 meter luchtgeweer, maar dat is helaas niet gelukt. Kaps had na 6 reeksen van telkens 10 schoten een totaal van 623,4 punten. Daarmee is ze gestrand op de 27e plaats, alleen de top 8 mocht naar de finale. Jessie Kaps behaalde eind mei op het EK nog zilver in de 10 meter luchtgeweer.

De Red Lions, de nationale mannenhockeyploeg, mochten het gisterennacht in Tokio opnemen tegen Nederland. Die openingswedstrijd in de groepsfase hebben ze met overtuiging gewonnen: het werd 1-3, dankzij een hattrick van Alexander Hendrickx. Kortrijkzaan Arthur De Sloover stond in de verdediging. Maandag nemen de Red Lions het op tegen Duitsland.

Om 04.20u (Belgische tijd), ten slotte, mochten de Belgische renners hun fiets op voor de wegrit wielrennen. De Ecuadoraan Carapaz, derde in het klassement van de Tour, reed als eerste over de streep. Een ijzersterke Wout Van Aert haalde zilver, net voor tourwinnaar Tadej Pogačar. Op zo'n 53 kilometer van de finish gaf Greg Van Avermaet op. Remco Evenepoel eindigde 49ste, Tiesj Benoot 58ste, en Mauri Vansevenant, ten slotte, 77ste.

Zondag

Afgelopen nacht om 02.00u mocht Axel Cruysbergs op het skateboard voor de prelim heats & finale bij de heren. Daar heeft hij zich niet kunnen plaatsen voor de finale. In de streetcompetitie, waar techniek primeert, eindigde de West-Vlaming als 13e. Enkel de eerste acht gaan door naar de finale.

Iets later, om 05.00u, mocht Emma Plasschaert zeilen op dag 1 van de 6 in de Laser Radial-klasse. De zeilster staat na afloop van de twee eerste regatta's met 27 punten op de tiende plaats. Plasschaert en co werken deze Spelen in de baai van Enoshima in totaal 10 regatta's af. Morgen volgen de derde en vierde race. De ultieme beslissing valt volgende week zondag in de medaillerace.

Op datzelfde tijdstip zou ook voor Wannes Van Laer de eerste regatta in de Laser-klasse zijn gestart. De eerste race werd uiteindelijk vertraagd naar 7u35. Van Laer is niet goed van start gegaan: hij werd 33e (op 35 deelnemers). De Fin Kaarle Tapper staat voorlopig op de tweede plaats, voor de Noor Hermann Tomasgaard. Later op de dag staat de tweede regatta op het programma.

Omstreeks 06.00u is de wegrit wielrennen bij de dames gestart. West-Vlamingen Lotte Kopecky, Julie Van De Velde en de Valerie Demey reden mee. Lotte Kopecky is als vierde net naast het podium gevallen, de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer pakt verrassend goud. Van De Velde eindigde als 42ste, Valerie Demey moest opgeven.

Fanny Lecluyse, ten slotte, mocht vanaf 12.00u beginnen zwemmen in de 100m schoolslag, en kon zich zo kwalificeren voor de halve finale van maandag. Daar is ze niet in geslaagd: van alle deelnemers eindigde ze op de 26ste plaats, enkel de beste zestien stoten door naar de halve finales.