Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Club Brugge zet volgende stap in strijd tegen racisme: "Niet met ons"

Club Brugge zet volgende stap in strijd tegen racisme: "Niet met ons"

Sport
20/04/2022

"Nergens is er plaats voor racisme. Niet in de maatschappij, niet in de sport en al zeker niet bij ons", klinkt het in een communiqué. "Als Club nemen we het voortouw in de strijd hiertegen. Sinds jaar en dag houden  we sensibiliseringscampagnes om racisme uit ons stadion te bannen. Het verleden heeft uitgewezen dat die niet voldoende effect hebben. Daarom gaan we nu een stap verder."

24.000 QR-codes

24.000 QR-Codes in het Jan Breydelstadion moeten het mogelijk maken om racisme te detecteren, uit te sluiten en te bestraffen. Elke fan die racistisch of discriminerend gedrag opmerkt, kan dat onmiddellijk rapporteren via de QR-code op de "#NIETMETONS sticker" of via de website "http://nietmetons.clubbrugge.be". (Lees verder onder de foto.)

De meldingen worden direct opgevolgd door de veiligheidsdienst. Ook worden stewards ingezet die als concrete taak hebben om racistisch of discriminerend gedrag op te sporen. Die "NMO-stewards" zijn daarvoor speciaal opgeleid en zijn herkenbaar aan hun zwarte hesjes. Bewezen feiten (bijvoorbeeld door meerdere meldingen en/of door controle van de stewards) zullen bestraft worden met een stadionverbod van minimum twee jaar.

Maatschappelijk probleem

"Racisme is een maatschappelijk probleem dat overal aanwezig is, dus ook bij ons", zegt Club. "Een absolute minderheid van de 28.000 fans die wekelijks blauw-zwart aanmoedigen verziekt de boel voor de anderen. Veel fans geven aan dat ze niet langer met dit gedrag willen geassocieerd worden, dat het genoeg is. Niet met ons. Als je je racistisch uitlaat, ben je geen deel van onze familie, ben je niet met ons. En we pikken het niet meer, we rapporteren het."

Dinsdag liet het parket van West-Vlaanderen nog weten dat het strafrechterlijk onderzoek naar de racistische uitlatingen aan het adres van Anderlecht-trainer Vincent Kompany tijdens de wedstrijd Club Brugge-Anderlecht op 19 december, zonder gevolg werd afgerond. Het bleek onmogelijk te achterhalen wie welke uitspraken deed.

Auteurs: