Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

België wereldkampioen hockey na hoofdrol voor West-Vlaming

België wereldkampioen hockey na hoofdrol voor West-Vlaming

Sport
16/12/2018

Na de reguliere speeltijd stond het nog steeds 0-0. Bij een 2-2 stand in de shoot-outs kon de jongste speler van de Red Lions, West-Vlaming De Sloover, de wedstrijd beslissen. Hij scoorde, maar de vreugde was van korte duur. Zijn goal werd afgekeurd door een voetfout.

Van Aubel bracht België daarna opnieuw op voorsprong en als even later Vanasch uitpakt met een ultieme redding, worden de Belgische hockeymannen voor het eerst tot wereldkampioen gekroond.

Mooie revanche op Oranje

Voor de Red Lions was de eerste WK-medaille meteen de gouden. Een vijfde plaats op het vorige WK, in 2014 in Den Haag, was het beste resultaat tot nog toe. Wel veroverde België al eens brons op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en op het EK van 2007 in Manchester. Recenter was er zilver op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op de Europese kampioenschappen van 2013 in Boom en 2017 in Amsterdam.

Het was ook een mooie revanche. Op het EK moesten de Belgen eind augustus 2017 in de finale met 4-2 de duimen leggen voor gastland Nederland, nadat ze bij de rust op een 0-2 voorsprong hadden gestaan. Zes dagen voordien hadden ze Nederland in de groepsfase nochtans nog een 5-0 oplawaai verkocht.