Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Volksjury samengesteld op proces over dodelijke ripdeal in Roeselare

Volksjury samengesteld op proces over dodelijke ripdeal in Roeselare

Nieuws
08/02/2023

De Roeselarenaar moet zich verantwoorden voor doodslag op Agaverdi Mahmudov (18) uit Menen. Het slachtoffer werd op 25 februari 2020 doodgeschoten tijdens het plegen van een ripdeal.

De feiten speelden zich af in de buurt van het Geitepark in Roeselare. Sacha Brunessaux had op zijn 20ste verjaardag afgesproken met vier andere jongemannen, onder wie 'Agach' Mahmudov. Het was zijn bedoeling om hen drugs te verkopen, maar zijn klanten waren blijkbaar niet van plan om effectief te betalen voor de 250 gram cannabis. De ripdeal liep echter allemaal uit de hand, al blijven de precieze omstandigheden onduidelijk. Mahmudov werd geraakt door een kogel en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De beschuldigde vluchtte weg, maar kon in zijn woning opgepakt worden.

Bij de huiszoeking ontdekten de speurders 76 gram amfetamines en 75 gram cocaïne in de woning van de beschuldigde. Uit telefonieonderzoek bleek dat hij al ongeveer anderhalf jaar aan het dealen was. In totaal zou Brunessaux drie kilogram cannabis aan de man gebracht hebben. Meestal deed hij zijn leveringen met de fiets, net als op de dag van de feiten. Voor zijn drugshandel werd de Roeselarenaar in februari 2021 door de Kortrijkse strafrechter al tot een jaar gevangenisstraf met uitstel veroordeeld. Een vermogensvoordeel van ongeveer 20.000 euro werd verbeurd verklaard.

Brunessaux houdt nog steeds vol dat hij zelf geen vuurwapen in zijn bezit had. Volgens de Roeselarenaar zou hij tijdens het conflict het wapen van zijn belagers bemachtigd hebben. Bovendien beweerde hij dat het fatale schot tijdens die schermutseling per ongeluk werd gelost. Wellicht zal de verdediging dus opwerpen dat er sprake was van uitlokking, of dat Brunessaux zelfs uit wettige zelfverdediging handelde.

Tijdens het assisenproces zal Sacha Brunessaux bijgestaan worden door meester Johan Platteau en meester Tine Decoster. Roeland Vasseur van het Gentse parket-generaal maakt zijn debuut als openbaar aanklager. De belangen van de ouders en een broer van het slachtoffer worden verdedigd door meester Sven Mary en meester Brian Stuckens. Opvallend genoeg zullen ook twee kompanen van Agach Mahmudov zich burgerlijke partij stellen. Meester Filip De Reuse en meester Gregory Everaert treden op voor een toen nog minderjarige man. Een andere betrokkene bij de ripdeal wordt bijgestaan door meester Yasmine Vuylsteke, meester Thomas Vandemeulebroucke en meester Elisabeth Vanpeteghem. Samen met een medebeklaagde zal hij zich in april trouwens nog voor de Kortrijkse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor poging tot afpersing. 

Na de uitloting van de volksjury vroeg een mannelijk jurylid nog of hij verplicht kon worden om te zetelen. Naar eigen zeggen past het echt niet in zijn agenda. De voorzitter kon hem er enkel attent op maken dat hij mogelijk strafrechtelijk vervolgd zou worden als hij zou weigeren om de eed af te leggen. Uiteindelijk legden alle juryleden en de drie plaatsvervangers de eed af.

Het proces gaat op vrijdagochtend 10 februari echt van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging. In de namiddag zal de beschuldigde in principe verhoord worden door voorzitter Joeri Pieters. Vanaf maandag 13 februari zullen vervolgens de eerste getuigen gehoord worden. De uitspraak wordt op vrijdagavond 17 februari verwacht. Voor doodslag riskeert Sacha Brunessaux 30 jaar opsluiting. (BIN, ALG, COR130, HED, nl)

Auteurs: 
Belga