Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zwemverbod in Brugse reien door blauwalgen

Zwemverbod in Brugse reien door blauwalgen

Nieuws
01/08/2018

Er zijn blauwalgen aanwezig in de Brugse reien ter hoogte van de Coupure en in de Langerei. Dat blijkt uit  laboresultaten. Contact met of inname van besmet water kan schadelijk zijn voor mens en dier. Daarom komt er een zwemverbod in de zwemzone ter hoogte van de Coupure en in de Langerei. In de Langerei is zwemmen sowieso enkel toegestaan als je over een vergunning beschikt.

Blauwalgen – of cyanobacteriën - zijn bacteriën die leven in zoet water en die er uitzien als wier. Bij voldoende licht en hoge temperaturen kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden toxische stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water.

Risico’s uitsluiten

Op vraag van de Vlaamse waterwegbeheerder is er tijdelijk zwemverbod in de zwemzone aan de Coupure en in de Langerei, waar zwemmen in het weekend tijdens de zomerperiode uitzonderlijk toegelaten was. Daarnaast blijven andere vormen van waterrecreatie op de reien verboden. Het gaat dan onder meer over kajakken of kanovaren, vissen, …

Auteurs: