Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zes maanden cel gevorderd voor dodelijke aanrijding op bouwwerf

Zes maanden cel gevorderd voor dodelijke aanrijding op bouwwerf

Nieuws
28/04/2023

Het arbeidsongeval gebeurde op 21 mei 2021 toen er meerdere werken tegelijk aan de gang waren. De Poolse chauffeur uit Ieper werd die ochtend in een klein straatje geconfronteerd met een kraan. De Poolse Ieperling besliste om achteruit te rijden, maar kwam zo in botsing met een Portugese lasser van een ander bedrijf.

Defecte achteruitrijcamera

Het slachtoffer werd omvergereden toen hij met een manometer van het ene gebouw naar het andere liep. Voor de werkgever van de betrokken chauffeur werd een geldboete van 48.000 euro gevorderd. De hoofdaannemer uit Oostnieuwkerke hangt 72.000 euro boete boven het hoofd, maar hij gaat voor de vrijspraak.

Het arbeidsauditoraat wreef het Ieperse betonbedrijf immers een gebrekkige controle en onderhoud van de arbeidsmiddelen aan. De zaakvoerder wist namelijk dat de achteruitrijcamera van de bestelwagen defect was. Volgens de verdediging, die de vrijspraak vroeg, werkte die camera echter op sommige momenten toch wel.

Derde bestelwagen

Volgens arbeidsauditeur Sofie Heyndrickx had Alheembouw de bewuste straat moeten afzetten en signalisatie moeten plaatsen, zodat op die plaats zeker niemand zou rijden. Uit de verdediging blijkt dat ze niet op de hoogte waren dat er nog een derde bestelwagen zou komen. De chauffeur had eigenlijk ook een andere route moeten volgen.

In het bloed van het slachtoffer werden ook sporen van cocaïne en heroïne aangetroffen. Ten slotte werd zes maanden cel en 800 euro boete geëist voor de Poolse chauffeur. Hij reed namelijk blindelings achteruit, terwijl hij het slachtoffer voordien al had kunnen opmerken. De beklaagde liet vrijdagochtend verstek gaan voor zijn proces.

De rechter doet uitspraak op 26 mei.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga
Tim Vandevelde