Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Witte kassa doet record aantal horecazaken sluiten

Witte kassa doet record aantal horecazaken sluiten

Nieuws
19/11/2015

Graydon voerde de studie uit, samen met sectororganisatie Foodservice Alliance. Volgens het onderzoek werd de Belgische horecamarkt in de eerste jaarhelft netto 223 eenheden kleiner. Er waren 2.834 stopzettingen, dat zijn vrijwillige opheffingen en faillissementen samen, tegen 2.611 nieuwe oprichtingen. In dezelfde periode vorig jaar waren er netto nog bijna 600 horecazaken bijgekomen.

De krimp van de markt komt vooral doordat het aantal stopzettingen toenam. Dat was vooral het geval bij de traditionele restaurants (+31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar), snackbars (+26 procent) en in de catering (+74 procent).

Een week geleden stelde de federatie Horeca Vlaanderen al dat het aantal spontane stopzettingen fors is gestegen tegenover vorig jaar. Net als Horeca Vlaanderen vindt Graydon de invoering van de witte kassa "ongetwijfeld een van de belangrijke verklaringen" voor het hoge aantal stopzettingen. Graydon wijst daarnaast ook op een aantal maatschappelijke trends, zoals consumenten die maaltijden steeds vaker online bestellen.

De onderzoekers benadrukken dat de invoering van de witte kassa, normaal gezien vanaf 1 januari 2016, ook kansen biedt. "Horecaondernemers kunnen het invoeren van de witte kassa aangrijpen als een kans om hun zaakvoering helemaal op punt te zetten", klinkt het. "Zie het als een middel meer inzicht te krijgen in uw financieel beheer en om een realistisch businessplan op te stellen dat aangepast is aan de hedendaagse realiteit." Dat de markt kleiner wordt, betekent ook dat het rendement per ondernemer kan verbeteren, klinkt het voorts. "De koek wordt opnieuw groter en hij moet verdeeld worden onder minder ondernemers. De sector bevindt zich dus op een kantelpunt, waarbij hij stap voor stap opnieuw sterker en rendabeler kan gaan worden", zo staat in de studie. Daarbij zouden er vooral kansen liggen voor innovatieve zaken. "Een succesvolle horecazaak uitbouwen is vandaag de dag meer dan enkel 'goede pinten tappen'. Ga op zoek naar een origineel concept dat dan ook nog regelmatig herbekeken wordt", klinkt het. "Het succes van de vele koffiebars, die sinds het verschrompelen van de markt voor traditionele cafés als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, is hiervan een mooi voorbeeld."

Auteurs: 
Belga