Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wingene bouwt gloednieuw vrijetijdscentrum

Wingene bouwt gloednieuw vrijetijdscentrum

Nieuws
28/04/2020

Tijdens een digitale infovergadering met de gemeenteraad werden maandagavond de ontwerpplannen voorgesteld van de site Keizerspark: een gloednieuw vrijetijdscentrum, de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis en de herinrichting van de publieke ruimte eromheen. “De grootschalige bouwwerken starten begin 2022”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. “Als alles goed gaat, is het project in het najaar van 2024 klaar.” De gemeente investeert 13 miljoen euro in het project.

Het nieuwe en eigentijdse vrijetijdscentrum wordt een culturele landmark in de gemeente. De hoogwaardige theaterzaal, het cultuurplein, de multifunctionele foyer en de polyvalente ruimtes waar ook verenigingen gebruik van kunnen maken ademen inspiratie, creatie en ontmoeting. “De bouw van het vrijetijdscentrum betekent een boost voor de cultuur- en vrijetijdsbeleving in onze gemeente”, zegt schepen Lieven Huys.

Gemeentehuis groeit verder

Het gemeentehuis wordt ingrijpend gerenoveerd en aan de kant van het Gemeenteplein ook uitgebreid. “Het ontwerpteam heeft daarbij bijzonder veel aandacht voor wat er op vandaag al is”, benadrukt burgemeester Hendrik Verkest. “We gaan voor een grondige vernieuwing, die tegelijkertijd ook vertrouwd aanvoelt. Zo laten we het gemeentehuis verder groeien tot een toegankelijk en eigentijds gebouw.”

Dromen over een groen dorpshart

In het voorontwerp komt de vergroening van de publieke ruimte prominent op de voorgrond. “We willen ons dorpshart letterlijk en figuurlijk zuurstof geven”, aldus de burgemeester. “Intussen maakt de inrichting van de groene omgeving volwaardig deel uit van het project.”

Keizerspark naar brouwerij en herberg “De Keizer”

De gemeente geeft de site van het gemeentehuis, het vrijetijdscentrum en de groene omgeving de naam “Keizerspark”. “Deze naam verwijst naar brouwerij en herberg “De Keizer”. Dat gebouw werd in de jaren ‘40 aangekocht door onze gemeente om er het gemeentehuis van te maken.  Begin jaren ‘80 ruimde het oude gebouw plaats voor het huidige gemeentehuis.”

Volgende stappen van het project

Tussen nu en het najaar wordt er hard verder gewerkt aan de plannen zodat de gemeente deze zomer de bouwaanvraag kan indienen. In 2021 volgt dan de aanbestedingsprocedure om een aannemer aan te stellen. Als alles verder goed verloopt, starten begin 2022 de werken op het terrein. Het einde van de werken is voorzien in het najaar van 2024. Tijdens de werken verhuizen de gemeentelijke diensten tijdelijk van locatie. “We bekijken momenteel verschillende alternatieven in de onmiddellijke omgeving.”