Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Will Tura kondigt afscheid aan: Keizer van Vlaamse lied stopt met optreden

Will Tura kondigt afscheid aan: Keizer van Vlaamse lied stopt met optreden

Nieuws
30/03/2023

"Een moeilijke beslissing," zo omschrijft Tura zijn aankondiging om te stoppen in de krant. "De twijfels of ik me nog honderd procent zou kunnen uitleven op het podium, hebben me overtuigd." En dus neemt Will Tura afscheid van dat podium, maar de muziek zal hij niet loslaten: de gitaar en piano thuis blijven in de buurt. (lees verder onder de video)

Zijn eerste platencontract tekent Will Tura in 1957, met covers van Amerikaanse hits, maar hij is dan al een tijdje bezig. In 1962 breekt hij echt door, met "Eenzaam Zonder Jou". Het zal zijn grootste hit ooit worden, maar Tura rijgt de successen aan elkaar. Hij componeert de meeste van zijn liedjes zelf, en staat behalve hier ook op 1 in Frankrijk, Duitsland en Nederland.Tura is niet vies van een muzikale zijsprong: hij toert met gospelmuziek, laat zich begeleiden door symfonische orkesten, covert de grootste crooners en hij waagt zich zelfs aan West-Vlaamse rap. Ook het koningshuis waardeert de muziek van de uitgeweken West-Vlaming. In 1993 zingt hij Hoop doet Leven op de begrafenis van Koning Boudewijn en ook op de begrafenis van Fabiola mag Will Tura komen zingen. (lees verder onder de video)

    Will Tura, geboren als Arthur Blanckaert, woont in Brussel, maar zijn geboortestad Veurne vergeet hij niet. In 1971 benoemt de stad hem tot ereburger en hij komt er daarna geregeld optreden. Verjaardagsconcerten op de Markt lokken veel volk. HIj kondigt al eens zijn afscheid aan, maar bij de viering van zijn 75e verjaardag blijkt dat hij dan toch doorgaat. Hij schrijft ook mee aan een musical op vraag van Gert Verhulst.

    Het afscheid nu lijkt dan toch definitief, al sluit Tura niet uit dat hij af en toe nog opduikt voor een 'acte de présence'. Maar zingen op een podium, dat lijkt wel definitief voorbij.

     

    Lees ook: