Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél vaccineren"

"Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél vaccineren"

Nieuws
10/04/2021

Thomas Vanassche, specialist bloedings- en vaatziekten aan UZ Leuven en vice-voorzitter van de Belgische Vereniging voor Trombose en Hemostase, gaf duiding over de mogelijke link tussen het coronavaccin van AstraZeneca en het voorkomen van tromboses bij personen die met dat vaccin ingeënt werden.

Op dit moment zijn er over heel Europa en het VK zowat 200 gevallen van tromboses gekend, op een totaal van 34 miljoen gevaccineerde personen. Op dit moment zijn er 18 fatale gevallen gekend.

Zeldzaam

Volgens professor Vanassche bestaat al langer een zeldzame nevenwerking bij immuun-activaties zoals vaccinaties, maar ook infecties of ontstekingen. Daarbij wordt een willekeurige antistof gevormd die bloedplaatjes gaat activeren en zo leidt tot een bloedklonter.

De kans dat er zich een trombose voordoet bij een effectieve COVID-19 infectie, is bovendien hoger dan de kans op deze zeldzame verwikkeling na vaccinatie. Tussen de tien tot zelfs zestig procent van gehospitaliseerde coronapatiënten maakt een trombose door. "Wie bezorgd is om een trombose, laat zich dus best vaccineren tegen COVID-19", besluit Vanassche.

Auteurs: 
Belga