Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaanderen keurt budget 2016 goed

West-Vlaanderen keurt budget 2016 goed

Nieuws
04/12/2015

De rode draad tijdens de onderhandelingen en de slotzitting was de interne staatshervorming.

Bij de voorstelling, twee weken geleden, zei eerste gedeputeerde Guido Decorte dat de provincie koers houdt in troebel water, waarmee hij doelt op de interne staatshervorming die de opmaak van het budget bemoeilijkte. De oppositie ging graag in op die zeemansretoriek. De interne staatshervorming bleef ook terugkeren tijdens de slotzitting. Op 1 januari 2017 zal de provincie niet meer bevoegd zijn voor persoonsgebonden materie. Tegelijk zullen de provincies afhankelijk zijn van Vlaanderen voor een dotatie, maar ze hebben nog geen zicht op het bedrag.

Oppositie

Gerda Schotte van Groen bracht naar goede gewoonte een attribuut mee. "We hebben dit jaar als attribuut een scheepsroer meegebracht, om een nieuwe koers te kunnen uitzetten", aldus Schotte. Groen had begrip voor de moeilijke oefening maar vindt dat de provincie meer moet kiezen voor een offensief beleid op de grondgebonden materie, waarvoor de provincie nog bevoegd blijft na 1 januari 2017.

Vlaams Belang vroeg zich af of je wel kan varen op plaatsen waar je de bodem niet kan zien. "Bereidt u zich wel voor op 2017? Wij, bemanningsleden, weten nog altijd niet wat het doel is van de kapitein. We willen een inhoudelijke invulling zien. Wij plegen alvast muiterij", aldus Kurt Ravyts.

N-VA vond dan weer dat de provincie niet langer tegen de golven in moet beuken. "We herhalen opnieuw dat het doel van deze interne staatshervorming is om efficiënter te besturen, zonder afvloeiing van het personeel", aldus Kristof Pillaert.

Slotwoord

Eerste gedeputeerde Decorte kreeg het slotwoord. "Ik heb vaak wat inhoudelijk debat gemist", opende Decorte. "We zijn wel degelijk bezig met 1 januari 2017. We blijven sturen." Decorte gaf ook te kennen dat vanaf nu bilateraal zal onderhandeld worden tussen Vlaanderen en de provincies, wat hem positief stemde. "Elke provincie heeft zijn eigenheden. We willen de West-Vlaamse aanpak maximaal gaan garanderen. Dat is goed voor zowel Vlaanderen als onze provincie", besloot hij.

Auteurs: