Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

West-Vlaamse ziekenhuizen vechten samen tegen de griep

West-Vlaamse ziekenhuizen vechten samen tegen de griep

Nieuws
18/10/2021

Het gaat om een initiatief van de verpleegkundige ziekenhuishygiënisten. "Onder andere door de maatregelen tegen COVID-19 zijn er vorig jaar wereldwijd amper griepgevallen geweest", zeggen ze. "Dat betekent dat we dit jaar weinig of geen natuurlijke weerstand hebben opgebouwd tegen de griep. Bovendien zullen er dit seizoen minder COVID-maatregelen zijn en nemen onze sociale contacten weer toe. We verwachten dat het risico op overdracht van het griepvirus deze winter hierdoor zal stijgen."

De initiatiefnemers denken ook dat ziekenhuismedewerkers wat tekenen van 'vaccinatie-moeheid' kunnen beginnen vertonen. "Redenen te meer om samen te werken en alles op alles te zetten om zoveel mogelijk ziekenhuismedewerkers te overtuigen zich ook dit jaar te laten vaccineren tegen de griep. De grote kracht van vaccinatie schuilt immers niet in de individuele bescherming, maar in de collectieve bescherming die slechts bereikt wordt wanneer voldoende mensen gevaccineerd worden. Op die manier kunnen onze medewerkers er mee voor zorgen dat ze het virus zelf niet overdragen naar de patiënten en andere kwetsbare personen in hun omgeving."

Song en clip

Al snel ontstond het idee om te werken met een ludieke videoclip. “Van Studio 100 kregen we toestemming om de melodie van ‘Te min voor Anja’ van Spring te gebruiken. Samen met de muziekband StatieHeld bedachten we een nieuwe songtekst ‘Vaccin voor Anja’ die nadien door de band werd ingezongen. De beelden voor de videoclip werden opgenomen in alle 12 deelnemende ziekenhuizen. Bij de song hoort ook een bijpassende affichecampagne die elk ziekenhuis zal verspreiden via zijn eigen kanalen.

De 12 deelnemende ziekenhuizen zijn BZIO, AZ Damiaan, AZ Groeninge, Jan Yperman Ziekenhuis, Koningin Elisabeth Instituut (KEI), O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis, Sint-Andriesziekenhuis, AZ Sint-Jan, Sint-Jozefskliniek, AZ Sint-Lucas, az West en AZ Zeno.

De clip en het lied kun je hier bekijken

Auteurs: 
Redactie