Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wereldberoemde Kortrijkse componist François Glorieux overleden

Wereldberoemde Kortrijkse componist François Glorieux overleden

Nieuws
24/09/2023


De Belgische componist en muzikant overleed in zijn slaap in de nacht van vrijdag op zaterdag. De stad Kortrijk opent een rouwregister voor de ere-burger.

Glorieux wordt beschouwd als een van de grootste Belgische componisten ooit. In 1932 zag hij het levenslicht in Kortrijk en hij maakte op jonge leeftijd al zijn eerste compositiestukken. Als tiener koos hij om te studeren aan het Conservatorium van Gent, bij pianist Marcel Gazelle en componist George Lonque.

De wereld rond

Hij groeide uit tot een polyvalente muzikant die thuis was in onder meer klassieke muziek, expressionisme, jazz en pop- en wereldmuziek. Dankzij zijn muzikale carrière zag hij de hele wereld; van Europa, Noord- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten tot in Azië en Afrika.

Hij dirigeerde onder meer de Stan Kenton Band in de Verenigde Staten, het Londense Locke Brass Consort, BBC Radio Orchestra en het Brussels Philharmonic Orchestra. Zelf richtte Glorieux vier ensembles op: Instrumentarium, Panoramic Trio, Brass and Percussion Orchestra en Revivat Scaldis Chamber Orchestra.


Michael Jackson

Vooral in het buitenland werd de musicus sterk gewaardeerd. Zo stond hij bijvoorbeeld in Japan negen maanden lang op de eerste plaats van de klassieke hitparade. Glorieux mocht ook popster Michael Jackson onder zijn fans rekenen en had enkele ontmoetingen met de ‘king of pop’. Bij het grote publiek was hij vooral gekend om zijn improvisaties en zijn flirten met de lichte muziek.

De pianovirtuoos, die meer dan driehonderd nummers schreef, werkte niet enkel samen met grote dirigenten, maar ook met choreografen als Bejart, Panov en Correlli. Hij bleef volgens zijn muziekuitgeverij tot op het einde bijzonder actief in zijn vak. 

Auteurs: 
Redactie