Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Wat verandert er op 1 april?

Wat verandert er op 1 april?

Nieuws
01/04/2019

Burgerlijke stand gaat digitaal

De papieren geboorte- of huwelijksakte maakt plaats voor de digitale akte, opgeslagen in een centrale databank. Die verandering gaat officieel in op zondag 31 maart, maar zal in de praktijk dus vanaf maandag 1 april worden toegepast. 

Concreet houdt het in dat er bij een geboorte, naamsverandering of huwelijk geen balpen meer aan te pas komt. Burgers moeten niet langer zelf hun handtekening zetten, die van de ambtenaar volstaat. Met hun elektronische identiteitskaart ondertekenen ambtenaren van de burgerlijke stand elektronisch de akte. De verplichte digitalisering maakt zo komaf met de ongemakken van de miljoenen papieren akten die in de stadhuizen en de rechtbanken worden bewaard. 

Lager btw-tarief voor aankoop planten bij tuinaannemer

Wie bloemen en planten aankoopt bij een tuinaannemer, zal daar vanaf vandaag maar 6 procent btw op betalen in plaats van 21 procent btw. Het btw-tarief voor een tuinaannemer daalt omdat het verschil met het btw-tarief van een sierteler, dat al op 6 procent btw stond, te groot was.

Door dat verschil werden tuineigenaars ertoe aangezet zelf hun planten rechtstreeks bij de siertelers te gaan kopen, wat leidde tot oneerlijke concurrentie en risico op zwarte circuits. Het lager btw-tarief moet hier nu verandering in brengen. Een tuinaannemer zal zijn factuur voor het aanleggen van een tuin dus moeten opsplitsen, want de rest van de prijs blijft wel onderworpen aan het btw-tarief van 21 procent.

Hoger honorarium voor huisarts

De vergoeding die een huisarts krijgt voor het beheer van het globaal medisch dossier (GMD) wordt in april met 2,57 procent opgetrokken. Dat is het gevolg van een beslissing van de nationale commissie artsen-ziekenfondsen (Medicomut).

Het GMD bevat alle medische gegevens van een patiënt zoals medische voorgeschiedenis, geneesmiddelengebruik en gevolgde behandelingen. De huisarts, die het GMD bijhoudt, mag hiervoor per kalenderjaar een vergoeding (honorarium) aanrekenen dat volledig door het ziekenfonds terugbetaald wordt. Concreet wordt het honorarium dat de huisarts mag aanrekenen verhoogd van 31 naar 31,80 euro. 

Belgisch personeel Ryanair onder Belgisch arbeidsrecht

De Belgische werknemers van de Ierse budgetvlieger Ryanair komen vanaf 1 april onder het Belgische arbeidsrecht terecht. Ryanair gaat de zowat 350 Belgische werknemers bij onderaannemer Crewlink zelf een contract geven, zegt de christelijke bediendebond LBC. 

In verschillende landen, waaronder België, waren er in 2018 stakingen van piloten en/of het cabinepersoneel. Steevast eisten ze de toepassingen van de nationale arbeidswetgeving, en niet de Ierse. 

In oktober kwam al een akkoord uit de bus om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen op het eigen personeel. Dat leidde eerder al tot de goedkeuring van afspraken rond lonen en uurroosters door de Belgische piloten. Tussen 1 april en 1 mei krijgen nu ook de 350 leden van het cabinepersoneel die in dienst waren bij onderaannemer Crewlink een contract bij Ryanair zelf.

 

Auteurs: 
Belga