Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Voorlopig weinig Ventilusprotest in Zuid-West-Vlaanderen, maar blijft dat zo?

Voorlopig weinig Ventilusprotest in Zuid-West-Vlaanderen, maar blijft dat zo?

Nieuws
30/03/2023

De Roelskouter in Deerlijk is een woonwijk van 25 jaar oud, met tussen de huizen een mastodont van een hoogspanningmast. De kabels hangen er pal boven de daken, voor Ventilus komen er nieuwe kabels om tot 6 gigawatt stroom te vervoeren. In mei vorig jaar al waarschuwde onderzoeker Filip Vanaeken voor dit scenario.

Op een compensatie moeten ze de bewoners er niet rekenen, omdat het gaat om een verzwaring van een bestaande lijn. "De situatie is in feite dat er compensaties voorzien zijn voor mensen waar een nieuw lijn komt. Niet bij mensen met bestaande lijn die wordt verzwaard," weet bewoner Ben Simoens. "Het wordt niet voldoende naar waarde geschat en wij worden te weinig ingelicht."

Kinderboerderij

Het gemeentebestuur van Deerlijk wil niet reageren vóór de Vlaamse regering morgen de plannen toelicht. Maar ook de inwoners weten weinig over Ventilus, blijkt uit rondvraag van onze redactie. Het protest tegen de hoogspanningslijn neemt binnenkort misschien wel nog toe: in de gemeente verhuist de kinderboerderij naar een nieuwe locatie waarover de Ventiluslijn passeert.  

LEES OOK:

 

Auteurs: 
Lorenzo Dejonghe - Jeroen Vercruysse