Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlammenzee legt oud KTA De Panne in de as

Vlammenzee legt oud KTA De Panne in de as

Nieuws
10/01/2021

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit de bovenste verdieping van een leegstaand pand op het domein van het KTA. Omdat de noodcentrale 112 meerdere meldingen had ontvangen, kwam de brandweer massaal ter plaatse. Meer dan 50 brandweerlui van de posten De Panne, Koksijde, Oostduinkerke, Veurne, Nieuwpoort en Lo-Reninge bestreden de felle brand. Vanuit drie ladderwagens werd de brand vanuit de hoogte aangepakt. Extra tankwagens moesten water aanvoeren.

Nablussen

De brand breidde zich razendsnel uit via het dak naar de onderliggende verdiepingen. Er was urenlang een grote rookpluim te zien, die afdreef over het Calmeynbos in de richting van Adinkerke. Voor zover bekend was niemand aanwezig in het gebouw. De brandweer moest bovendien de ganse nacht en ochtend nog nablussen. Na 13,5 uur blussen konden alle ploegen zondagmiddag terugkeren naar de kazerne. 

Gebouw volledig verloren

Volgens burgemeester Bram Degrieck moet het gebouw als verloren worden beschouwd. Het dak en de volledige onderliggende verdieping zijn uitgebrand. Het gebouw kan nog niet worden betreden door een branddeskundige omdat het te gevaarlijk en te onveilig is. Het parket moet ook nog beslissen of er een deskundige wordt aangesteld. De oorzaak van het ontstaan van de brand is bijgevolg nog niet duidelijk. Kwaad opzet wordt voorlopig uitgesloten omdat er geen aanwijzingen zijn die in die richting wijzen. 

(Lees verder onder de foto)

Gebouw met een grote geschiedenis

Het gebouw, 'Repos St-Elisabeth', heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het werd opgericht in 1911. Het was onder meer een rusthuis en sanatorium voor zieke jonge vrouwen en meisjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het een medische inrichting voor militairen en een opvangplaats voor bejaarden. In de Tweede Wereldoorlog namen respectievelijk de Duitse bezetters en de geallieerde bevrijders er hun intrek, waarna het terug een vakantiekolonie werd. In 1957 werd het gebouw onderdeel van het KTA De Panne, waar het internaat, de hotelschool en de kappersschool een onderkomen vonden.

Auteurs: 
José Tyteca