Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaamse Ultimas uitgereikt

Vlaamse Ultimas uitgereikt

Nieuws
19/02/2020

Kunstenaar Luc Tuymans won de hoofdprijs voor Algemene Culturele Verdienste. Tuymans was zelf niet aanwezig, twee jonge meisjes van de jongerenorganisatie Let's Go Urban namen de prijs in zijn naam in ontvangst. De kunstenaar schenkt ook het prijzengeld van 20.000 euro aan de organisatie.

De literatuurprijs ging naar Rachida Lamrabet. De jury bestempelt haar als een unieke stem in de Vlaamse literatuur. Emma De Swaef en Marc James Roels, bekend van het 'stressmannetje' van De Lijn, gingen lopen met de Ultima in de categorie film.

vzw Humain

In de categorie sociaal-cultureel volwassenwerk werd vzw Humain bekroond. De organisatie werd in 2016 opgericht door enkele vrijwilligers die zich het lot van duizenden gestrande vluchtelingen in Noord-Frankrijk aantrokken. Daar zitten ook West-Vlamingen bij.

Vielen verder ook in de prijzen: Mama's Open Mic (Amateurkunsten ), Walter Swennen (Beeldende Kunst ), Paul Ibou (vormgeving), VAi (Vlaams Architectuurinstituut) (Roerend Erfgoed), 'De Grond der Dingen' van Theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden (Lokaal Cultuurbeleid), Allez Chantez! (Cultureel Ondernemerschap), De Centrale (Muziek), Jozef Wouters/Menno Vandevelde/Decoratelier (Podiumkunsten) en Vzw Humain (Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk). De BILL Award was voor Kato De Boeck. (Lees verder onder de foto)

Boegeroep voor Jambon

De uitreiking van de prijzen lag dit jaar erg gevoelig door de stevige besparingen voor de cultuursector. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon werd tijdens zijn korte speech uitgejoeld. Er vlogen ook enkele tomaten in zijn richting.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga