Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vlaamse overheid beschikt niet over inventaris oude stortplaatsen

Vlaamse overheid beschikt niet over inventaris oude stortplaatsen

Nieuws
02/12/2015

Volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (sp.a) uit Bredene is dan ook verbaasd dat er nog altijd geen inventaris bestaat van dergelijke stortplaatsen en dus ook niet altijd de milieugevaren hiervan kan inschatten.

Steve Vandenberghe: “Afval storten is gelukkig niet meer van deze tijd, maar er liggen nog altijd wel zo'n 2000 oude stortplaatsen, waarvan ook een reeks in beschermde zones en minstens twee zelfs in drinkwaterwinningsgbied, meer bepaald in Diksmuide en Houthulst.”

Inconsequent

Steve Vandenberghe nam de stortplaats langs de Rapestraat in Diksmuide als testcase. Hij koos deze oude stortplaats niet zomaar.  Het ligt immers  pal langs de IJzer en nabij een drinkwatergebied, EU-Vogelrichtlijngebied, overstromingsgebied,…  .Voor landbouw- en milieuorganisaties in de regio is de oude stortplaats al lang een doorn in het oog en een voorbeeld van inconsequent beleid: de overheid beschermt, legt normen op voor bijvoorbeeld bemesting, maar laat zo'n enorme vervuilingsbron niet saneren. “Argumenten genoeg om het aan te pakken”, aldus  de volksvertegenwoordiger die hierover een  parlementaire vraag stelde aan minister Schauvliege.

Auteurs: