Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Staden investeert fors, maar dat valt volgens oppositie duur uit

VK18: Staden investeert fors, maar dat valt volgens oppositie duur uit

Nieuws
10/10/2017

Burgemeester Francesco Vanderjeugd vormde daar 5 jaar geleden een coalitie tegen CD&V, dat in de oppositie terechtkwam. Een meerderheid met amper 1 zetel op overschot, en dat zorgde voor een politieke impasse nadat Koen Demonie van N-VA uit de coalitie stapte. De onbestuurbaarheid dreigde, maar na 10 maanden kon Francesco Vanderjeugd zijn ploeg toch op de rails houden, dankzij het overlopen van een CD&V-gemeenteraadslid.

Francesco Vanderjeugd: “Onze slogan is gedreven vooruit. We investeren voor 21 miljoen euro over 6 jaar. De nieuwe loods van de technische dienst en het diftarpark zijn voorbeelden van efficiëntie en optimalisering. De nieuwe brandweerkazerne in de Ieperstraat is zo goed als klaar. Wat verderop zit ook de bouw van het nieuwe administratief en dienstencentrum op schema. Het AC/DC moet eind volgend jaar klaar zijn.”

Maar volgens CD&V springt de meerderheid nogal kwistig om met de centen van de Stadenaars. Hans Mommerency: “Als we de cijfers van 2014 met nu vergelijken zijn er 3 miljoen uitgaven bijgekomen. AC/DC is een lening van 4 miljoen euro. De kinderopvang/voetbalkantine in Westrozebeke valt drie keer zo duur uit. Dat gaat nu gebouwd worden voor 1,3 miljoen, dat is drie keer de vooropgestelde kostprijs.”

Afwachten of de populaire Francesco volgend jaar opnieuw burgemeester wordt, want in Staden weet je nooit.

Herwig wikt en weegt

De politieke kaarten liggen in Staden inderdaad onzeker. Enerzijds is de burgemeester zelf erg populair. Aan de andere kant was het politieke parcours van zijn coalitie erg hobbelig. Met politicoloog Herwig Reynaert wikken en wegen we opnieuw de kansen van de verschillende partijen, van uit de ambtswoning van de gouverneur, één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen.