Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VK18: Leegstand en imagebuilding zijn uitdagingen voor Blankenberge

VK18: Leegstand en imagebuilding zijn uitdagingen voor Blankenberge

Nieuws
10/10/2017

De meerderheid in de badstad heeft er een turbulent parcours opzitten. Open Vld ging eerst in zee met sp.a, maar koos na 2 jaar voor N-VA als coalitiepartner. Het nieuwe stadsbestuur zet in op een grondige vernieuwing van het centrum, maar ook de komende jaren wachten er grote uitdagingen.

De coalitie maakt onder meer werk van een duidelijk plan om het openbaar domein in de binnenstad een nieuwe boost te geven, want er is veel leegstand. Burgemeester Ivan De Clerck: “Eerst en vooral gaan we samen met private investeerders/ontwikkelaars kijken hoe we meer open ruimtes kunnen creëren. We zullen bijvoorbeeld 1.000 vierkante meter aankopen. Van die duizend vierkante meter gaan we 300 meter bebouwen met meer lagen. En de resterende vierkante meters behouden we voor een pleintje, een waterpartij, groen om de beleving in de binnenstad te optimaliseren.”

Ook wil de coalitie nog meer inzetten op een positiever imago voor de badstad. Maar volgens sp.a is Blankenberge al een sterk merk. Met de strandbars als één van de grote troeven. Jurgen Content (sp.a): “Dat is uitgegroeid tot een uniek concept. We hebben een mooi aanbod voor de toerist. Mensen komen voor het product naar je stad. En als je daar nu veel reclame voor maakt of niet: eigenlijk is het product in de eerste plaats het belangrijkste en niet hoe je het verkoopt.”

En in het bestuursakkoord staat ook duidelijk dat Blankenberge als dynamische stad wil investeren in sportinfrastructuur. Het oude Noordzeebad bijvoorbeeld is al een tijdje aan vervanging toe. Het nieuwe zwembad zal 13 miljoen euro kosten, wat volgens sp.a 3 miljoen boven het budget is.

Herwig wikt en weegt

De politieke kaarten in Blankenberge zijn de voorbije zes jaar behoorlijk gewisseld. Met een nieuwe coalitie en recent nog een nieuwe burgemeester. Vraag is of dat zijn gevolgen zal hebben wanneer de Blankenbergenaar volgend jaar naar de stembus gaat. We wikken en wegen de kansen van de verschillende partijen met politicoloog Herwig Reynaert, in de ambtswoning van de gouverneur.