Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

VIVES-studenten helpen kwetsbare gezinnen

VIVES-studenten helpen kwetsbare gezinnen

Nieuws
21/10/2021

De studenten gaan aan de slag met zo’n 150 mensen uit kwetsbare gezinnen en 65-plussers. Voor heel wat mensen die het moeilijk hebben kunnen de studenten een verschil maken. Vandaag gingen ze op stap in Wervik, één van de 10 West-Vlaamse steden en gemeenten die het project ‘Live Lab’ ondersteunen.

Tomas Claeys, student: “Het is natuurlijk wel een kleine drempel, waar je moet overgaan. Dat zijn personen die zelf wat terughoudend zijn. Ze hebben hun eigen situatie, hun eigen context. Dat vraagt in het begin wel wat gewenning. Maar je voelt wel, naar het einde van het gesprek toe, dat ze opgelucht zijn dat ze een keer hun verhaal hebben kunnen doen.”

Vooral luisteren en eenzaamheid doorbreken

De studenten verpleegkunde, ergotherapie en logopedie proberen vooral een luisterend oor te bieden maar ook de zorgnoden te achterhalen en indien mogelijk, specifieke problemen op te lossen. Marjolein Coussement, student: “Als je op bezoek gaat, krijg je meer een band en kun je inschatten wat het belangrijkste is voor die persoon, en niet voor ons als verpleegster of diëtist. Dat vind ik wel een grote meerwaarde, vooral omdat we kunnen langs gaan bij de patiënt zelf.”

De stad Wervik en de sociale diensten steunen het project omdat de impact van de coronacrisis op de gezondheidszorg enorm is.

Auteurs: 
Stefaan Six