Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vissers hebben voorlopige vangstquota in VK

Vissers hebben voorlopige vangstquota in VK

Nieuws
14/12/2021

Onze vissers zullen na nieuwjaar hun activiteiten overal kunnen verderzetten in visbestanden die gedeeld worden met het Verenigd Koninkrijk. Zo kunnen ze nog steeds tong, rog, zeeduivel, schartong en pladijs vangen. “Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen, maar het is belangrijk dat we een overeenkomst met voorlopige vangstrechten hebben," zegt minister Hilde Crevits.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de definitieve quota zullen nu verdergezet worden. Naast de vangstrechten blijft de toegang tot de 12 mijlszone voor onze vissers met behoud van voldoende vangstmogelijkheden voor minister Crevits één van de verdere speerpunten van de onderhandelingen met het VK. In november werd voor één vaartuig nog een vislicentie bekomen. Vlaams minister Hilde Crevits: “Voor de dossiers van drie vaartuigen waarvoor bijkomend concrete gegevens aangeleverd werden, willen we snel een positief antwoord krijgen. Zij wachten nu al veel te lang op hun licentie.

Noorwegen en EU

Er werd voor het hele jaar 2022 wel een akkoord tussen de EU, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk bereikt. Vooral de vangstrechten voor kabeljauw in de volledige Noordzee zijn van belang voor onze vissers. Er is een status quo van deze vangstrechten t.o.v. dit jaar. De vangstrechten voor schelvis en wijting in de Noordzee zijn in stijgende lijn, terwijl deze voor pladijs dalen. Het pladijsquotum blijft wel ruim voldoende voor de activiteiten van onze vissers in de Noordzee. Overige Europese wateren De 27 lidstaten bereikten een akkoord rond de quota voor de overige Europese wateren voor gans 2022. Dit is voor onze vissers enkel van belang voor hun vangstrechten in de Golf van Biscaje, de zee tussen Bretagne en het noorden van Spanje.

Reactie rederscentrale

De rederscentrale is alvast opgelucht dat de gewone bevoorrading van de belangrijkste soorten voor de Vlaamse visserij (tong, pladijs en rog) niet in het gedrang komt en dat de vooruitzichten erop wijzen dat dit zo zal blijven voor heel 2022.

Auteurs: 
Redactie