Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vijf vissersvaartuigen wachten nog op postbrexit licentie

Vijf vissersvaartuigen wachten nog op postbrexit licentie

Nieuws
20/10/2021

Aanleiding voor de vragen is het conflict tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het post-brexitakkoord van een jaar geleden voorziet dat Europese vissers kunnen blijven werken in de Britse wateren het dichtst bij de kust. Voorwaarde is dat ze kunnen aantonen dat ze gedurende vier opeenvolgende jaar onafgebroken een visserijactiviteit uitoefenden in deze zone. Er is nu discussie over welke bewijzen daarvoor precies nodig zijn.

Minister Crevits is niet te spreken over de houding van het Verenigd Koninkrijk en gaat ervan uit dat dit snel opgelost geraakt als het VK zich aan de initiële afspraken houdt. Op de laatste EU-raad hebben 11 landen uit solidariteit met Frankrijk een gemeenschappelijke verklaring ondertekend met kritiek op de manier van werken van het Verenigd Koninkrijk. Met de verklaring roepen die landen het VK op om zo snel mogelijk werk te maken van de toekenning van de licenties.

Voor ons land gaat het om vijf licenties. Minister Crevits hoopt nu snel duidelijkheid te krijgen over die vijf. Zeventien vaartuigen hebben wel al een licentie voor de 6-12 mijlszone gekregen.

Auteurs: 
Belga