Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verpleger en slachtoffer getuigen over kettingbotsing A19

Verpleger en slachtoffer getuigen over kettingbotsing A19

Nieuws
02/12/2014

De ravage was enorm die ochtend. 132 voertuigen botsen in een muur van mist op elkaar. Meer dan 30 gewonde mensen werden naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper gebracht.

Koen De Ridder, de hoofdverpleger van de spoeddienst was er een jaar geleden als één van de eersten ter plaatse.  "We zagen heel weinig, nauwelijks 3 meter voor ons. We waren helemaal in het midden van het ongeval terecht gekomen. Achter ons stonden ook wagens stil. Mensen riepen, zaten gekneld, vroegen om hulp, ze klampten ons aan, het was zeer indrukwekkend."

Die dag vielen er 2 slachtoffers en 67 gewonden. Eén van hen was Tom Lingier. "Ik ben als één van de eersten afgevoerd omdat ik onderkoeld raakte. Ik ben een week in het ziekenhuis gebleven omdat ik rugklachten had. Mijn ruggenwervel was geraakt en pas na een maand revalidatie kon ik terug gaan werken."

Dagvaarding

Het parket wil na lang onderzoek nog deze maand enkele verantwoordelijke bestuurders dagvaarden. Deskundigen hebben maandenlang gereconstrueerd wie mogelijk schuld treft. Door rijgedrag dat niet aangepast was aan de weersomstandigheden. Daarbij waren onder meer de tachografen van vrachtwagens interessant onderzoeksmateriaal.

Auteurs: 
Karl Vandenberghe