Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verkaveling Beernem buffert regenwater

Verkaveling Beernem buffert regenwater

Nieuws
25/06/2020

Daarmee willen ze professionals die zich in Vlaanderen bezig houden met de inrichting van de publieke ruimte en gewone particulieren willen inspireren om de nodige maatregelen te nemen voor de infiltratie en buffering van hemelwater. Verkaveling De Kijkuit is een mooi voorbeeld.

De nieuwe site bevat ook een aantal praktijkvoorbeelden ondermeer dus verkaveling De Kijkuit in Beernem. Alle regenwater wordt er ter plaatse gehouden. Er zijn infiltrerende buizen voor regenwater en een wadi die overtollig regenwater opvangt en in de bodem infiltreert.

Nodig door klimaatverandering

Al enkele jaren op rij wordt bevestigd wat experts al lang voorspellen dat de klimaatverandering gepaard gaat met lange droge periodes, afgewisseld met piekbuien. Met de droogste lente in 119 jaar manifesteerde deze evolutie zich ook al in 2020. Doordat de bodem in Vlaanderen in grote mate verhard is, kan het regenwater er niet insijpelen wat resulteert in zowel verdroging van de bodem als lokale wateroverlast.

Met de website blauwgroenvlaanderen.be tonen Aquafin en Vlario aan dat slim omgaan met regenwater bijna overal kan. De site toont een waaier van toepassingen, toegankelijk uitgelegd en sprekend geïllustreerd.

Hoge grondwaterstand? Hellend gebied? Matig doorlatende grond? Handige filterfuncties tonen de toepassingen die bruikbaar zijn voor het betrokken gebied. De theorie wordt telkens geïllustreerd met inspirerende praktijkvoorbeelden.

Tips voor particulieren

Omdat ruimte geven aan water al loont op kleine schaal, bevat de website ook een sectie Huis en tuin. Hier krijgen particulieren tips en ideeën aangereikt om hun dak, gevel, tuin en oprit zo in te richten dat ze maximaal regenwater kunnen opvangen, bufferen of infiltreren. Dat is niet alleen handig om overstromingen te voorkomen, maar het beperkt ook de hitte in de zomer en bevordert de biodiversiteit.

Auteurs: 
Belga