Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Verhuis luchtmachtbasis Koksijde naar Oostende opnieuw uitgesteld

Verhuis luchtmachtbasis Koksijde naar Oostende opnieuw uitgesteld

Nieuws
05/07/2023

Al in april 2019 werd officieel bekendgemaakt dat de Search & Rescue-activiteiten van de luchtmachtbasis in Koksijde zouden verhuizen naar de luchthaven in Oostende. Toen werd nog aangehaald dat dit tegen eind 2023 zou gebeuren. Die datum werd nadien uitgesteld naar 2024, om nu opnieuw bijgesteld te worden naar 2026.

"Het dossier om de overheidsopdracht voor de werken op te starten, zal binnenkort aan de ministerraad voorgelegd worden. De gunning is voorzien in de zomer van 2024. Vervolgens zal de Design & Build-opdrachtnemer het finale ontwerp van de "Deployed Operation Location" (DOL) uitwerken en met de bouw starten. Het einde van de werken is voorzien in 2026, waarna de verhuis kan plaatsvinden", antwoordt minister van Defensie Dedonder op een schriftelijke vraag van Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD).

Seakings

De basis van Koksijde raakte in ons land vooral bekend door de Seakings. Die helikopters werden ondertussen vervangen door vier NH-90's die zowel maritieme opdrachten als reddingstaken uitvoeren. Die vier toestellen verdwijnen niet volledig uit het Koksijdse luchtruim, een oefenplatform op de site zou behouden blijven, weet Pillen. Defensie voorziet overigens volgend jaar in de aankoop van 4 nieuwe helikopters die meer specifiek geschikt zijn voor reddingstaken. De NH-90's kunnen dan vooral gebruikt worden voor de maritieme taken waarvoor ze oorspronkelijk ontworpen zijn.

De verkoop van de basis in Koksijde kan pas gebeuren na de volledige verhuis naar Oostende. De FOD Financiën schat de waarde van de site op 53 miljoen euro.

 

Auteurs: 
Belga