Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Ventilus: regering legt tracé vast, "moeilijke, maar noodzakelijke keuze"

Ventilus: regering legt tracé vast, "moeilijke, maar noodzakelijke keuze"

Nieuws
31/03/2023

De nieuwe bovengrondse verbindingen situeren zich vooral langsheen de E403 tussen Izegem en Torhout (ongeveer 17km) en op het grondgebied van Lendelede (ongeveer 4km). In Zeebrugge, Zedelgem, Torhout, en (deels) in Izegem wordt een ondergrondse verbinding voorzien. In totaal zal 10km ondergronds komen te liggen. (Lees verder onder de video.)

  Zuhal Demir: "Wij hebben vijf mogelijke trajecten onderzocht en we hebben de keuze gemaakt voor de Ventilus hoogspanningsverbinding, waar de aanlandingsplaats in Zeebrugge zal zijn. We hebben ervoor gekozen om de impact van de nieuwe bovengrondse hoogspanning te beperken tot 80 gebouwen." (Bekijk hieronder de oorspronkelijke opties voor het traject.)

  Bedrijventerrein Izegem

  De bedrijvenzone in Izegem, waar het Skylinepark gelegen is, komt bovengronds. Het stuk grond aan de andere kant van de Rijksweg zal ondergronds aangelegd worden, waardoor de wijk De Mol gespaard blijft.

  "Tussen het kanaal Roeselare-Leie en de N36 is er te weinig vrije (onbebouwde) ruimte (bovengronds en ondergronds) om een ondergrondse 380 kV verbinding te realiseren. Ook kan je kan niet op elke plek boren in de grond. Door de klei in de ondergrond zijn boringen van dit kaliber niet realistisch, in tegenstelling tot in zanderige bodems", zegt minister Demir.

  Ook de maximale stralingsnormen legt de Vlaamse regering vandaag vast. Die liggen op 100 microtesla. "Dat is strenger dan wat Europa voorschrijft, namelijk 200 micro tesla", zegt Demir.

  Vergoeding

  Zowat 80 gezinnen liggen in de buurt van de nieuwe hoogspanningslijn en nog eens 110 andere liggen dicht bij bestaande lijnen die worden versterkt. Het gaat om zo'n 147 kilometer aan hoogspanningslijnen die gefaseerd zullen verdwijnen.

  Buurtbewoners van het bovengrondse Ventilus-tracé zullen kunnen rekenen op een vergoeding, maximaal 25 procent van de woningwaarde zou dat zijn. De details daarover zijn nog niet gekend. Wel zullen mensen die dat willen, hun woning kunnen verkopen. Wie dat niet wil, krijgt een compensatie.

  Ook voor diegenen die onder een bestaande lijn wonen, die later versterkt zal worden, krijgen een vergoeding.

  Bestaande hoogspanning ondergronds

  Er zal gekeken worden om bestaande bovengrondse 150kV-lijnen ondergronds te brengen, zoals tussen Oostende en Brugge, Brugge Blauwe Toren en Brugge Waggelwater en een deel in Rumbeke.

  De regering wil volgend jaar starten met de werken. Toch volgt eerst nog een hele procedure, waarbij verschillende partijen nog in beroep kunnen gaan. Verwacht wordt dat dit ook effectief gebeurt, door burgerplatformen of bedrijven langs het traject.

  "Mixed feelings"

  "Ben ik super gelukkig? Neen, dat mag je me niet kwalijk nemen. Ik had graag gehad dat we alles ondergronds konden realiseren", zegt minister Hilde Crevits (CD&V), die zelf in Torhout woont. "Maar ik wil ook stroom aan land krijgen en de technologie is nog niet klaar om dat volledig ondergronds te laten verlopen."

  "Ik heb wel begrip voor de lokale besturen waar er een impact zal zijn", zegt Crevits. "Het zal heel ingrijpend zijn als er werken worden uitgevoerd in die gemeenten."

  "Technische keuze"

  “De beslissing die we vandaag maken is een technische beslissing”, zegt Bart Somers. “Soms gebeurt het dat er vanuit het algemeen belang een beslissing moet gemaakt worden, dat is niet eenvoudig. Maar we hopen dat we het draagvlak zo sterk mogelijk kunnen maken, want het is een belangrijke stap op het vlak van energietransitie. Hoe dichter de lijn kan aansluiten bij de E403, zo veel te beter.”

  Herbekijk het persmoment:

  Auteurs: 
  Redactie