Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veiligheid primeert tijdens E3 Harelbeke

Veiligheid primeert tijdens E3 Harelbeke

Nieuws
24/03/2017

Op het traject van de wielerwedstrijd E3 Harelbeke liggen er dit jaar 5 overwegen: de 1ste overweg (Sneppestraat in Elsegem) is op 187 km van de aankomst, de 5de overweg (Stationsberg in Etikhove) op 56 km van de aankomst. Rekening houdend met de doortocht van de treinen aan deze overwegen en om de veiligheid van de renners en de volgwagens altijd te waarborgen is er in real time een permanent contact tussen de verkeersleiding van Infrabel, de federale spoorwegpolitie en de koersdirectie.

De basisregel is dat een trein altijd en overal voorrang heeft dus iedereen moet stoppen aan een gesloten overweg. Als een renner de verkeersregels aan een overweg niet respecteert dan wordt hij door de wedstrijdjury onmiddellijk uit de wedstrijd gezet.

Met de komst van de lente en het mooiere weer laten vele duizenden liefhebbers zich inspireren door hun wieleridolen voor een tochtje langs Vlaamse wegen. Ook zij fietsen langs spooroverwegen maar voor iedereen geldt dezelfde veiligheidsboodschap: stop altijd en overal aan een overweg wanneer de rode lichten knipperen, de bel rinkelt en de slagbomen gesloten of in beweging zijn.

In 2016 waren er 45 ongevallen aan overwegen waarbij 4 doden en 8 gewonden vielen. De belangrijkste oorzaak is en blijft het niet naleven van de verkeersregels.