Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veel schouwbranden: schoorsteenveger geeft uitleg en raad

Veel schouwbranden: schoorsteenveger geeft uitleg en raad

Nieuws
12/01/2022

(Lees verder onder de foto.)

Geert Vereecke uit Roeselare is al 30 jaar erkend schoorsteenveger. Op koude winterdagen is het risico op schouwbranden door roetophoping groot, zegt hij. Maar er is nog een reden waarom meer mensen weer naar hout als brandstof grijpen. “Nu heb ik veel meer oproepen om vogelnesten uit te halen. De gasprijs is duurder is, en plots worden schouwen gebruikt die drie jaar niet meer gebrand hebben. Daar zit een nestje in, ze steken een vuurtje aan en zo heb je een schouwbrand.”

Vooraf checken

Een jaarlijkse veegbeurt of controle is sterk aangeraden, ook al is het niet altijd verplicht. Luc Vancauwenberghe, brandpreventie-adviseur Fluvia: “Wij maken onderscheid. Bij vaste en vloeibare grondstoffen is de richtlijn om jaarlijks te reinigen. Bij gastoestellen is dat om de twee jaar. Problemen met de schouw en toestellen zijn in één derde van de gevallen oorzaak van ernstige woningbranden.”

De brandweer van de zone Fluvia moet elke jaar zo’n honderd keer uitrukken voor een schouwbrand. Wie in deze koude dagen toch zijn haard of houtkachel aansteekt, checkt dus maar beter goed vooraf of alles nog in orde is.  Geert Vereecke : "Met een aansteker eens kijken of er trek in zit. Je weet ook dat er nestvorming is als er kleine takjes liggen. Ze vullen die schouw helemaal op en vullen dan hun nestje. Meestal zijn het kauwen."

Deze avond moest de brandweer van de zone Westhoek uitrukken naar de Oude Vestingstraat in Veurne voor een schoorsteenbrand. 

Auteurs: 
Redactie