Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veel besmeurde en uitgeputte zeevogels spoelen aan door stormen

Veel besmeurde en uitgeputte zeevogels spoelen aan door stormen

Nieuws
23/02/2022

Claude Velter, Opvangcentrum vogels en wilde dieren Oostende: "Dit is een zeekoet die we grondig moeten wassen. De veren zitten vol stookolie. De zeekoet die normaal ver op zee leeft, heeft nog nooit mensen gezien, laat staan zeep gevoeld én van zijn hele leven is hij nauwelijks aan land geweest. Die blijven constant op het water en dobberen rond. Elk vlekje olie dat drijft, wordt meteen tegen hun veren getrokken en maakt ze lek. Ze zijn daar heel kwetsbaar voor."

Omdat de behandeling stressvol is, krijgen ze ook extra krachtvoeding en vocht. Na de wasbeurt komen ze ook onder de haardroger terecht. "We hebben nu op korte tijd een 20-tal zeevogels binnen, waarvan een aantal besmeurd met olie, dus er is zeker illegaal olie geloosd tijdens de storm. Dan lopen ze minder kans op betrapt te worden. Maar het gros van de dieren was gewoon uitgeput en zat niet onder de olie. En dat is iets wat we wel meer zien."

Maar voor die uitgeputte vogels is er niet meteen een sluitende verklaring. In elk geval zijn zeevogels als zeekoeten en futen opeenvolgende stormen wel gewoon. Wat er met de kolonies fout loopt, zal verder onderzoek dus moeten uitwijzen.

Auteurs: