Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Varkenshouders in moeilijkheden krijgen nog dit jaar steun betaald

Varkenshouders in moeilijkheden krijgen nog dit jaar steun betaald

Nieuws
27/12/2021

Minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) had eind oktober maatregelen aangekondigd om de ergste nood in de sector te verlichten. De regering trok er 16 miljoen euro voor uit.

Varkenshouders in nood konden afgelopen maand onder bepaalde voorwaarden een aanvraag indienen voor een tijdelijke liquiditeitsbescherming, om ze door de moeilijke periode te helpen. Er liepen 1.801 dossiers binnen.

Aan 414 jonge landbouwers wordt 7.500 euro betaald. Daarnaast krijgen 1.013 varkenshouders die meer dan 100.000 euro netto investeerden in een duurzaam stalconcept, 5.000 euro. Vierenzestig varkenshouders die meer dan 20.000 euro maar minder dan 100.000 euro investeerden, ontvangen een liquiditeitsbescherming van 2.500 euro.

 "Heel wat varkenshouders en hun gezinnen zitten momenteel in een uiterst moeilijke situatie door de hoge voederkosten en de lage vleesprijzen", legt Crevits uit. "Daarom heb ik er samen met het Departement Landbouw en Visserij voor gezorgd dat de liquiditeitsbescherming nog dit jaar wordt uitbetaald, zodat onze varkenshouders al iets meer ademruimte hebben."

Auteurs: 
Belga