Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vande Lanotte praat voor het eerst over zijn 'stap opzij'

Vande Lanotte praat voor het eerst over zijn 'stap opzij'

Nieuws
07/12/2018

“Als ik in de gemeenteraad zou zetelen en ik zou een tussenkomst doen of kritiek geven, zal dat persoonlijk geïnterpreteerd worden. Men zal zeggen: hij is gefrustreerd, rancuneus, hij wou zelf burgemeester zijn. Dan gaat de inhoud van je interpellatie verloren. Dat zou de oppositie verzwakken. Zelf in de gemeenteraad zitten zou een verkeerde keuze zijn.”

Toch zal zijn ervaring als stadsbestuurder niet meteen verloren gaan. Hij wil zeker in de eerste zes maanden de Sp.a-Stadslijst-oppositie volop ondersteunen. “Ik laat Oostende helemaal niet los. Ik ga de gemeentepolitiek hier niet zomaar laten vallen. Maar ik beleef ze niet meer vanop de eerste rij."

Dat de Stadslijst in de oppositie terecht komt, vindt Vande Lanotte niet fijn en het nieuwe coalitieakkoord noemt hij een gemiste kans, zeker voor Groen. Toch kijkt hij heel tevreden terug op wat hij in 27 jaar tijd in Oostende heeft gerealiseerd. Vande Lanotte heeft de jongste drie jaar minstens 80 uur per week gewerkt als burgemeester en hij is overtuigd dat er goed werk geleverd is. “We hebben hier veel veranderd en zeker ook de laatste drie jaar als burgemeester heb ik heel wat op de rails gezet. De komende drie jaar worden nog veel zaken gerealiseerd. Ik heb het beste proberen te geven. En dat maakt het nog steeds positief voor mij.”

Johan Vande Lanotte over hoe dierbaar de stad Oostende hem is na 27 jaar.

“Het is de stad waar ik het langst heb gewoond en we hebben hier veel kunnen veranderen. Dat maakt het nu voor mij haalbaar”

Johan Vande Lanotte en zijn verklaring waarom de Sp.a-Stadslijst nu in de oppositie is verzeild

“Het ligt niet aan de campagne. Ik zou net hetzelfde doen, maar de tijden zijn veranderd en toegegeven, er zat wat slijtage op ons verhaal na 24 jaar”.

Johan Vande Lanotte over graag burgemeester zijn

“Ik ben graag burgemeester geweest. Het is helemaal anders dan minister zijn. Er is maar één iets waar ik spijt van heb.”

Johan Vande Lanotte over vrije tijd en vakantie

“Ik ben het best van al in werken. Ik heb mezelf nu opgelegd om straks een week vakantie te nemen. Ik krijg nu al nachtmerries. Maar kom, Ik heb dat nu opgeschreven en ik zal dat doen, maar het zal niet gemakkelijk zijn.”

Bekijk hier het integrale interview

Auteurs: