Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vacatures in onderwijs geraken niet ingevuld: "Dringend iets doen aan lerarentekort"

Vacatures in onderwijs geraken niet ingevuld: "Dringend iets doen aan lerarentekort"

Nieuws
20/01/2022

In Vlaanderen gaat het om 1586 leerkrachten met een diploma en 1787 werkzoekenden zonder onderwijsdiploma. In West-Vlaanderen zijn dat 416 mensen, minder dan in 2020 (738). Er is dus een verbetering, maar volgens Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe uit Bredene (Vooruit), moet de overheid meer inspanningen leveren om mensen die in het onderwijs willen stappen te begeleiden.

Geen reactie op vacatures

Het lerarentekort is niets nieuws. Bij het Atheneum in Ieper krijgen ze enkele vacatures niet ingevuld. Toch maken ze de vacatures bekend bij VDAB, maar krijgen ze geen enkele reactie. "We vinden geen leerkracht islam en ook de zoektocht naar een een vervanger voor een zieke leerkracht draaide op niks uit. Jonge leerkrachten moeten bijspringen, terwijl zij ook al de handen vol hebben. En dan is er nog corona", zegt de directrice Sandra Leleu. "Wij hebben één leerkracht die afwezig is momenteel. Nederlands, geschiedenis, gedrag- en cultuurwetenschappen,... We hebben geen reacties gehad, geen sollicitaties binnengekregen. Die vervanging wordt ingevuld door collega's die extra uren doen, maar dat is een extra belasting voor hen."

De vacatures komen op de site van de VDAB terecht. Maar die zou meer kunnen doen, klink het. 

Misschien lijsten doorsturen met mensen die beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt zodat we hen rechtstreeks kunnen contacteren. Misschien is de drempel groot voor sommige mensen, zeker voor korte vervangingen. Maar ik denk dat iedereen een eerste stap moet durven zetten in het onderwijs. Dat dat ook een ervaring is, dat je bijleert en er op die manier geleidelijk aan inrolt. 

(Lees verder onder de video.)

"Geen cijfers"

"De voorbije maanden en jaren kregen we heel wat signalen van directeurs en leerkrachten dat het almaar moeilijker wordt om op 1 september een voltallig lerarenkorps samen te stellen of om gedurende het schooljaar een vervanger te vinden voor een zieke leerkracht", zegt Vlaams parlementslid Vandenberghe.

Daarnaast blijkt dat  bijna 45 procent van deze werkzoekenden tussen de 25 en 39 jaar oud zijn. Uit het antwoord van Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat er op heden geen cijfers worden bijgehouden over hoeveel er daadwerkelijk toegeleid worden naar het onderwijs.

Nieuw voorstel

"De minister liet de voorbije maanden enorm veel ballonnetjes op om het lerarentekort aan te pakken, maar tot op heden zien we op korte termijn weinig resultaat", klinkt het bij Vandenberghe. Volgens hem moeten er dringend oplossingen komen op korte termijn.

"Er moet een overzicht komen met de openstaande vacatures. Ten tweede moeten de ministers van Onderwijs en van Werk samenwerken en ervoor zorgen dat menen echt in het werkveld komen en dat het beroep aantrekkelijk gemaakt wordt", besluit hij.

Auteurs: 
Redactie