Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uniek: huisgierzwaluw boven Blankenberge

Uniek: huisgierzwaluw boven Blankenberge

Nieuws
28/10/2020

Maandag rond half vier kwam via Rare Bird Alert Belgium de melding binnen dat boven de Kustbaan in Blankenberge een huisgierzwaluw vloog. In totaal slaagden 47 mensen erin om de vogel te zien. Het dier vloog voortdurend boven het natuurgebied "De Fonteintjes", tussen Blankenberge en Zeebrugge, en was op zoek naar insecten.

"Sensationeel"

De zwaluw werd voor het laatst gezien om 17.38 uur, toen hij richting het centrum van Blankenberge vloog. "Een waarneming van een huisgierzwaluw in België is voor een vogelliefhebber wat Euromillions winnen betekent voor een gemiddelde Belg: erg onwaarschijnlijk, nooit eerder gebeurd, sensationeel", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

De huisgierzwaluw is nauw verwant aan "onze" gierzwaluw, maar heeft een brede, witte stuitvlek die tot op de flanken doorloopt, een recht afgesneden staart en een iets kleiner, meer gedrongen formaat. De vogels broeden vooral in Afrika, het Midden-Oosten en in Zuid-Azië. Ook in Zuid-Spanje broedt de zwaluw in lage aantallen, maar in de rest van Europa wordt de soort enkel als dwaalgast gemeld. Het gaat dan vaak om (jonge) vogels die uit koers zijn "gewaaid" en opduiken op plaatsen waar ze eigenlijk niet thuishoren.

Eerder dit jaar werd ook al een keizerarend aan de Belgische lijst toegevoegd. Als de huisgierzwaluw wordt aanvaard door de Belgische zeldzaamhedencommissie, is het de 457ste soort die in ons land wordt geregistreerd.

Auteurs: 

Ontvang nu pushberichten met West-Vlaams nieuws rechtstreeks in je Facebook inbox