Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Uitgestelde editie van sociale verkiezingen gaat van start

Uitgestelde editie van sociale verkiezingen gaat van start

Nieuws
16/11/2020

De sociale verkiezingen zouden oorspronkelijk dit voorjaar plaatsvinden, maar werden vanwege de coronapandemie uitgesteld naar de tweede helft van november. Omdat onder meer ons land intussen in een tweede golf zit, werden de mogelijkheden tot digitaal of per brief stemmen fors uitgebreid. In Belgische bedrijven zijn 10.923 procedures voor de organisatie van sociale verkiezingen opgestart, een record.

Elke vier jaar vinden in ons land sociale verkiezingen plaats, waarbij iedereen die langer dan drie maanden in een bedrijf aan de slag is zijn of haar stem kan uitbrengen. Nieuw dit jaar is dat ook interimarissen die langer dan drie maanden binnen hetzelfde bedrijf werken mogen stemmen. Geschat wordt dat zo'n 30.000 uitzendkrachten hun stem zullen mogen uitbrengen.

In 2016 konden bedrijven ook al een elektronische stemming organiseren, maar dit enkel via computers in een stembureau in het bedrijf. Nog voor de coronacrisis werd dat uitgebreid naar de werkcomputer, en eind oktober volgde een verdere uitbreiding. De sociale partners kwamen toen overeen dat de verkiezingen overal elektronisch of via de post mogen verlopen.

 De liberale vakbond ACLVB-CGSLB draagt lijstnummer 1, de christelijke ACV-CSC nummer 2, de socialistische ABVV-FGTB nummer 3 en NCK-CNC, de Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel, nummer 4.

Bijna 2 miljoen werknemers kiezen een comité voor preventie en bescherming op het werk, ruim 1,7 miljoen kunnen ook voor een ondernemingsraad stemmen. Een bedrijf dat gemiddeld 50 werknemers telt, moet over een comité beschikken. Zijn dat er 100, dan moet er een ondernemingsraad zijn.

Auteurs: 
Belga