Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tura 75: overzicht carrière

Tura 75: overzicht carrière

Nieuws
31/07/2015

Zijn eerste platencontract tekent Will Tura in 1957, met covers van Amerikaanse hits, maar hij is dan al een tijdje bezig. “Het is begonnen toen ik twaalf was hier in Veurne in de revue. Toen kreeg ik ook mijn naam Will Tura. “

In 1962 breekt hij echt door, met ‘Eenzaam Zonder Jou’. Het zal zijn grootste hit ooit worden, maar Tura rijgt de successen aan elkaar. Hij componeert de meeste van zijn liedjes zelf, en staat behalve  ook op 1 in Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Zijsprong

Tura is niet vies van een muzikale zijsprong: hij toert met gospelmuziek, laat zich begeleiden door symfonische orkesten, covert de grootste crooners en hij waagt zich zelfs aan West-Vlaamse rap.Net die veelzijdigheid was de sleutel tot succes, vindt hij. “Een zanger die lang meegaat moet het kunnen waarmaken tijdens live-optredens, heb ik altijd gevonden. Mijn broer en ik zeiden vroeger altijd: de mensen moeten tevreden zijn en ze moeten terugkomen.”

Will Tura, geboren als Arthur Blanckaert, woont in Brussel, maar zijn geboortestad Veurne vergeet hij niet. In 1971 benoemt de stad hem tot ereburger en hij komt er nog regelmatig optreden. “Het is voor mij helemaal geen punt om eens te zeggen: we gaan ne keer naar de streke. We goan stief geiren.”

Erkenning

In zijn carrière krijgt Will Tura veel erkenning. Prijzen van de muziekindustrie, Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, ridder en in 2008 ook een Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement. En een ster in de Walk of Fame in Plopsaland.