Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tommelein meteen al burgemeester van Oostende

Tommelein meteen al burgemeester van Oostende

Nieuws
29/11/2018

Dat is tegen de verwachtingen in, want eerder gaf hij te kennen dat hij zich voor enkele maanden zou laten vervangen door huidig schepen en partijgenoot Kurt Claeys (Open Vld).  Ook minister-president Geert Bourgeois verwachtte van hem dat hij zijn opdracht als Vlaams viceminister-president en minister van energie en begroting zou vervullen tot de Vlaamse verkiezingen van mei.

"Verscheurende keuze"

"Ik was echt van plan mijn mandaat in de Vlaamse regering uit te doen, zoals ik ook had aangekondigd", zegt de Oostendenaar.  "Maar Oostende roept alsmaar luider.  De uitdagingen voor mijn stad zijn groot.  Ik voel aan dat ik er best van bij het begin bij ben.  Zo kunnen we als team samen op volle kracht uit de startblokken schieten".

"Het was een verscheurende keuze.  Ik was en ben heel graag minister. Maar het voelde aan alsof het schip met de hele bemanning aan boord zou vertrekken terwijl ik als kapitein op de kade moest blijven staan", vervolgt hij. "Ik kan begrip opbrengen voor de vraag van de minister-president om te blijven tot op het einde van de legislatuur, maar ik hoop dat hij mijn beslissing begrijpt.  Afscheid nemen doet altijd pijn, maar ik kijk tevreden terug op mijn mandaat als viceminister-president van deze regering".

Vervanger

Tommelein heeft de liberale partijvoorzitter Gwendolyn Rutten op de hoogte gebracht over zijn beslissing.  Zij heeft Lydia Peeters uit Limburg aangeduid als vervanger.  Zoals bekend zal Oostende vanaf januari geleid worden door een coalitie van Open Vld, N-VA, CD&V en Groen. Intussen zijn alle schepenambten en bevoegdheden verdeeld.

Ook opnieuw in Vlaams parlement

Na zijn vertrek uit de Vlaamse regering, zal Bart Tommelein (Open Vld) opnieuw zijn zitje in het Vlaams parlement opnemen. Daardoor moet partijgenote Emmily Talpe plaats ruimen. Zij wordt vanaf januari burgemeester van Ieper.

De Vlaamse liberaal geeft aan dat hij van plan is een belangrijke rol te blijven spelen binnen de nationale politiek. Hij is ook kandidaat om bij de verkiezingen van mei een West-Vlaamse lijst te trekken. Een nieuwe ministerpost ambieert Tommelein niet.

Door zijn terugkeer naar het Vlaams parlement, moet Talpe opnieuw haar zitje afstaan. De 43-jarige politica had als eerste opvolgster op de West-Vlaamse lijst Tommeleins plaats ingenomen toen hij eerst federaal staatssecretaris was geworden en nadien dus Vlaams viceminister-president.

Lees ook

 

Auteurs: