Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tielt herdenkt dodelijke vliegtuigcrash van 1971

Tielt herdenkt dodelijke vliegtuigcrash van 1971

Nieuws
02/10/2021

Precies vijftig jaar geleden is de op één na dodelijkste vliegtuigramp gebeurd in de Belgische geschiedenis. Een passagiersvliegtuig stortte neer met 63 doden als gevolg. Het Lokaal Bestuur Tielt wil het opmerkelijk verhaal uit de Aarseelse geschiedenis herdenken met een nieuw monument, een tentoonstelling en een wandelzoektocht.

‘De Vallende Vlieger’

Vandaag wordt het herdenkingsmonument ‘De Vallende Vlieger’ officieel ingehuldigd tijdens de herdenkingsplechtigheid. Kunstenaar Boudewijn Callewaert verankert het verhaal van de vliegtuigcrash met het kunstwerk, die daarnaast veel symboliek bevat.

Zo refereert de materiaalkeuze naar het gecorrodeerd materiaal dat de crash veroorzaakte. De hoepel waarin de staart gemonteerd staat, verwijst naar de krater die het vliegtuig sloeg. Ten slotte verwijzen de verwrongen vleugels naar de fatale afloop van de ramp. (Lees verder onder de foto)

Tentoonstelling ‘No rudder’

Op basis van uitgebreid archiefonderzoek laat de tentoonstelling het verhaal van de vliegtuigramp zien. Via een citatenwand vertellen getuigen uit Aarsele en omgeving het meest markante van wat hen is bijgebleven toen een lijnvliegtuig plots neerstortte. Filmmateriaal uit het archief van de VRT illustreert de dagen na de ramp.

De expo schenkt ook aandacht aan de hulpdiensten, die onverwacht werden geconfronteerd met een rampzone. Verder bevat de tentoonstelling het technisch onderzoeksdossier, dat pas sinds dit jaar raadpleegbaar is.

Wandelzoektocht

Tot slot eert stad Tielt de vliegtuigramp met een herdenkingswandeling, dat is een combinatie van een herdenkingstocht en een klassieke wandeltocht. Het traject bedraagt zo’n zes kilometer en loopt van het Aarseelse dorpscentrum tot op de plaats van de ramp nabij de Deinsesteenweg.

Tien jaar geleden blikten we terug naar de ramp samen met enkele hulpverleners die er aanwezig waren.

Auteurs: 
Floor Vergote