Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Thuisverpleging staat onder druk": Wit-Gele Kruis voert actie in Brugge

"Thuisverpleging staat onder druk": Wit-Gele Kruis voert actie in Brugge

Nieuws
30/01/2023

Het Wit-Gele Kruis vraagt aan de overheid dringend meer middelen voor verpleegkundige prestaties. Die zijn nu niet genoeg om de sterk stijgende kosten te kunnen betalen. Daardoor staat thuisverpleging zwaar onder druk, zegt de organisatie. (lees verder onder de foto)

 

 

 

Om dat aan te kaarten doken vorige week al beertjes op in het Brugse straatbeeld, aan handen en voeten gebonden. Met een actie vanmorgen op de Brugse markt zetten ze die boodschap nog extra kracht bij. Werknemers van de organisatie stonden op de Markt geparkeerd, en hadden zichzelf aan handen en voeten gebonden. "We willen het financieringstekort aankaarten en het beleid onder druk zetten om met structurele oplossingen te komen," zegt het Wit-Gele Kruis. 

"Niet blijven opvangen"

Op twee jaar tijd steeg de loonkost van het Wit-Gele Kruis met maar liefst 18 procent, goed voor 64 miljoen euro, maar de overheidssubsidies volgen niet. "Onze inkomsten vanuit de overheid worden niet op de correcte manier geïndexeerd," zegt Katalien Dendooven. "Dat is een vertraagd mechanisme en ook niet de volle loonindex die we krijgen. We moeten nog altijd 36 miljoen euro uit onze eigen reserves putten om het negatief resultaat bij te passen. We zijn financieel gezond, we kunnen dat wel even maar we kunnen dat niet ongebreideld blijven dragen." 

Ook in andere provinciehoofdsteden heeft het Wit-Gele Kruis actie gevoerd, net als op de trappen van het kabinet van de minister.