Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tewerkstelling horeca bijna weer op niveau van voor corona

Tewerkstelling horeca bijna weer op niveau van voor corona

Nieuws
01/10/2021

In augustus noteerde de provincie 91,7 % van de tewerkstelling in vergelijking met dezelfde maand in 2019. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener ACERTA. Niet alleen de vaste medewerkers zijn terug, ook de flexijobbers en jobstudenten gingen weer aan de slag in de horeca.

Vanaf april 2021 waren er elke maand meer mensen aan de slag in de horeca in vergelijking met dezelfde maanden van 2020. De totale tewerkstelling bleef toen weliswaar nog ruim onder het niveau van vóór de coronacrisis. Maar in augustus veranderde dat: nationaal zit de tewerkstelling opnieuw zo goed als op het niveau van augustus 2019, nl. op 99 %; in West-Vlaanderen komt ze uit op 91,7 %.

Thijs Deklerck, kantoordirecteur Acerta Roeselare: "Het is een keerpunt. Het woord post-corona durven we nog niet uitspreken, maar de sector staat wel recht. We verwachten trouwens dat de cijfers over de tewerkstelling in de horeca verder positief blijven evolueren, tenminste, als we niet terug hoeven naar een strenger coronabeleid".

Tijdelijke werkloosheid zakt naar 2,2 %

In augustus 2021 is het percentage van café- en restaurantmedewerkers dat in West-Vlaanderen met tijdelijke werkloosheid te maken kreeg gezakt naar 2,2 %, wat nog lager is dan het nationale gemiddelde van 4,1 %. In april noteerde de tijdelijke werkloosheid voor West-Vlaanderen nog bijna 49 % en in mei goed 32,5 %.

Ook het aandeel horecamedewerkers met een vast contract – onbepaalde en bepaalde duur – evolueert positief: de cafés en restaurants hadden in augustus opnieuw evenveel vaste medewerkers in dienst als voor corona. Het aantal flexi-jobs zit in West-Vlaanderen op 83,7 %; het aantal studentenjobs zit op 87,1 %.

Auteurs: 
Redactie