Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Test Aankoop daagt kustgemeenten voor de rechter voor taks op tweede verblijven, De Panne reageert scherp

Test Aankoop daagt kustgemeenten voor de rechter voor taks op tweede verblijven, De Panne reageert scherp

Nieuws
09/02/2022

Heel wat steden en gemeenten heffen een belasting op tweede verblijven. Die belasting moet worden betaald door de eigenaars van die panden. "Die belasting is wettelijk, zolang er geen discriminatie ontstaat tussen eigenaars van een tweede verblijf en de mensen die gedomicilieerd zijn in de gemeente in kwestie", zegt Test Aankoop. Net daar wringt voor de consumentenorganisatie het schoentje in De Panne, Koksijde en Knokke-Heist. "Eigenaars van een tweede verblijf in deze drie kustgemeentes zijn immers tweedeverblijfstaks verschuldigd, terwijl vaste inwoners geen aanvullende gemeentebelasting via de personenbelasting hoeven te betalen."

 "Het aanplanten van groen, het reinigen van de dijk, het zorgen voor veiligheid, het zijn uitgaven die een gemeente doet en die ten bate zijn van zowel de eigen inwoners als de bezitters van een tweede verblijf. Vanuit het oogpunt van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel is het dus maar logisch dat zowel eigen inwoners als de eigenaars van een appartement, caravan of huis aan de kust als tweede verblijf gelijk worden belast", stelt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Dit verschil in behandeling impliceert dat de belasting nietig moet worden verklaard, en dat is exact wat wij via de rechtbank proberen te bekomen."

In totaal verzamelde Test Aankoop al 419 dossiers van consumenten die het niet eens zijn met de belasting. Nu heeft de consumentenorganisatie bij de rechtbank van Brugge ook 31 dossiers ingediend tegen Knokke-Heist en 3 tegen de Panne.

Reactie De Panne: "Zieltjeswinnerij"

In een eerder schrijven aan Test Aankoop heeft De Panne in september 2021 gesteld dat hun interpretatie helemaal niet correct is: De Panne heeft helemaal geen ‘tweedeverblijfstaks’. "Men verwart de ‘tweedeverblijfstaks’ met onze belasting op wooneenheden zonder domicilie, een belasting die door de gemeenteraad in 2019 werd goedgekeurd en pas ingevoerd werd in 2020. De belasting op wooneenheden zonder domicilie wordt betaald door elke eigenaar die een woning heeft waar niemand is gedomicilieerd. Het maakt hierbij niet uit wie die eigenaar is: een inwoner of ander persoon. Men kan dus niet spreken van een schending van het gelijkheidsbeginsel, " zegt burgemeester Bram Degrieck.

"Test Aankoop stelt geheel onterecht dat deze belasting onwettelijk is: niets is minder waar. Dit is pure desinformatie waarmee het lijkt dat Test Aankoop aan platte zieltjeswinnerij wil doen bij een handvol eigenaars die het niet leuk vinden dat ze belastingen moeten betalen. Tot op vandaag heeft nog geen enkele rechtbank zich uitgesproken over onze belasting op wooneenheden zonder domicilie, die pas in 2020 voor het eerst werd verstuurd."

 

 

 

Auteurs: 
Belga