Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tegenvallende sperperiode, wintersolden worden wellicht beter

Tegenvallende sperperiode, wintersolden worden wellicht beter

Nieuws
29/12/2015

Zaterdag eindigt de sperperiode en starten de traditionele wintersolden. 55,2 % van de ondernemers blikt terug op een matige tot slechte sperperiode. Voor 51,7 % was de periode slechter dan vorig jaar. Dat blijkt uit een bevraging van UNIZO West-Vlaanderen bij 100 West-Vlaamse modehandelaars. Ondanks de tegenvallende sperperiode zien de handelaars de soldenperiode positief tegemoet. 58,6 % voorziet een goede tot zeer goede soldenperiode en slechts 3,4 % verwacht dat de ‘koopjes’ zullen tegenvallen.

Zachte weer en terreurdreiging

Directeur UNIZO West-Vlaanderen Frederik Serruys: “De cijfers verbazen ons niet. Het zachte weer en de terreurdreiging hadden zijn impact en zijn mede verantwoordelijk voor de mindere sperperiode. Ondanks het succes van de koppelverkoop zijn er nog heel wat stukken uit de wintercollectie blijven liggen en daardoor zijn er in de soldenperiode nog ‘mooie’ koopjes te doen zijn.”

Dat consumenten hun aankopen uitstellen, blijkt ook uit de bevraging. 79,3 % van de bevraagde ondernemers geeft aan dat consumenten hun aankopen hierdoor uitstellen tot aan de start van de soldenperiode.

Frederik Serruys: “Ondanks het succes van de koppelverkoop en ondanks de mindere sperperiode blijft UNIZO voorstander van het systeem. Voor kleine handelaars is het de enige manier om op te boksen tegen de ketens die grotere marges hebben en hierdoor meer kortingen kunnen toestaan. De sperperiode is een belangrijke waarborg voor eerlijke concurrentie.”

Auteurs: