Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Tegenvallend jaar voor land- en tuinbouwers

Tegenvallend jaar voor land- en tuinbouwers

Nieuws
04/10/2018

Dat blijkt uit een raming van landbouworganisatie Boerenbond. De droogte en een nadelige prijsvorming zijn de belangrijkste oorzaken. Helaas voor de landbouwers zijn hun rechtstreekse kosten dit jaar gestegen met 2 procent. Vooral voor veevoer, en toenemende energiekosten.Gevolg is dat ook de winst van de land- en tuinbouwers dit jaar onder druk staat, en dat in nagenoeg alle sectoren. In het bijzonder in de vleesveesector daalt de rentabiliteit, en volgens Boerenbond is dat gelinkt aan het dalende verbruik van vers rundvlees. Het thuisverbruik is de voorbije acht jaar met meer dan 20 procent gedaald.

Groente en fruit

De droogte heeft een belangrijke rol gespeeld in de gedaalde opbrengsten in de plantaardige sector. Zo zal de productie van consumptieaardappelen 36 procent lager uitvallen dan in 2017. Ook de fruitsector werd getroffen: de perenoogst valt 6 procent lager uit dan het vijfjarige gemiddelde. Bij de appels noteert Boerenbond een daling met 5 procent.

Boerenbond vindt dat voeding te goedkoop is. Maar "dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de prijs die de consument betaalt, omhoog moet", luidt het. "De grote uitdaging ligt in de eerlijke verdeling van de marge tussen de prijs die de boer krijgt en de prijs die de consument uiteindelijk voor zijn product betaalt." Voorzitster Sonja De Becker vindt voorts dat "actie en beleid" nodig zijn om de markt te corrigeren en om faire prijzen voor boer en consument te krijgen.

Auteurs: 
Belga