Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Stemming Vredesprijs 2017 gestart

Stemming Vredesprijs 2017 gestart

Nieuws
06/09/2016

Met deze stemming willen ze benadrukken dat Ieper als Vredesstad veel belang hecht aan de Vredesprijs. In 2017 zal hij voor de zesde keer worden uitgereikt. Dit gebeurt sedert 2002 om de drie jaar. Eerste Laureaat was War Child, in 2005 kreeg Helen Prejean de prijs, in 2008 won Sima Samar. Denis Mukwege kreeg de prijs in 2011. In 2014 kozen jongeren en volwassenen uit Ieper Malala Yousafzai tot laureaat. Deze laatste, die ook de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft nog geen kans gezien om haar prijs in Ieper te komen afhalen.

Vijf kandidaten

Het selectiecomité schuift voor deze zesde Vredesprijs weer vijf kandidaten naar voor. Die werden door vredesambtenaar Filip Deheegher uitvoerig toegelicht op de gemeenteraad. Het gaat om dokter en mensenrechtenactivist Saravanamuttu uit Sri Lanka, Oegandees jongerenleider en oprichter van African Youth Initiative Network Victor Ochen, de Palestijnse onderwijzeres Hanan Al Hroub, de Syrische vrijwilligersorganisatie White Hemets (withelmen) en de Afghaanse gynaecologe Khadija (en haar Midwives for Peace).

Burgemeester Jan Durnez beklemtoonde het belang van de Ieperse Vredesprijs, vanuit het verleden van de stad (WO I): "Het is de bedoeling om ook de inwoners er echt bij te betrekken en heel speciaal de secundaire scholen (in het kader van de vredeseducatie van de stad/IFFM)." 

Vanaf vandaag kunnen alle Ieperlingen, en geïnteresseerde volwassenen hun stem uitbrengen via de website www.vredesprijs-ieper.be. Er kan gestemd worden tot in april 2017. De bekendmaking van de winnaar gebeurt in de gemeenteraad van mei. En de overhandiging ervan is voorzien op de vooravond van 11 november.